Paris Art: Izložba crteža Helene Milošević

Izvor: Niški portal | 04-Aug-2018 | 19:49

Izložba crteža Helene Milošević u kafe galeriji „Paris Art“

 

U nedelju, 5. avgusta od 19 sati u kafe galeriji “Paris Art” održaće se otvaranje izložbe crteža kombinovanih tehnika Helene Milošević. Iako je učestvovala i organizovala vise izložba u Nišu išire, ovo će biti njena prva samostalna izložba.

Serija crteža “Glava” lovi obrise likova kroz brze i razigrane poteze radi predstavljanja svežine prvog utiska. Svaki crtež je pojedinac okarakterisan različitom bojom, površinom i linijom a ponekad i teksturom. Rasterećen težnje ka realnoj predstavi lika, portret postaje igra i samo duhom govori o osobi koju nosi. Većina crteža izradjena je pod spontanim okolnostima bez prilike za preteranu dodatnu intervenciju. Tokom same izrade crteža, lik je ugledan samo jednom kako bi ostala dosledna temi serije.

 

 

Kroz istraživanje lica, nos postaje glavni obris na crtežima kao nosioc najjačih karakternih osobina. Obično predstavljen kontrastnom bojom i dominantnim oblikom trougla, kompozicionon služi kao akcenat na centru crteža, shodno samom mestu koje zauzima na licu.

Oči i usne su putokazi na crtežu koji vode oko posmatrača preko površine samog rada. Boje su odabrane u trenutku i bez mnogo premišljanja, a često bi i sama portretisana osoba birala kojom bojom želi biti pretstavljena. Kao dok posmatramo nekog, oko se ne zadržava na jednoj tački previše dugo, a ni olovka na papiru.

Helena Milošević rodjena je marta 1998. u Prištini. Trenutno je na osnovnim studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek za grafički dizajn. Jedan je od članova i osnivača nezavisne umetničke grupe PETA128, sa kojom je ostvarila brojne izložbe u Srbiji.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
SGQ 1qY
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: