Pite humanosti za niške organizacije

Izvor: Niški portal | 20-Apr-2017 | 13:37

Peta „Pitijada“ održana je u Kući starih zanata. Kao i prethodnih godina i ove je bila humanitarna. Krenulo se sa ciljem da se proizvodi poklone nekome, pa su prethodnih godina ove specijalitete dobile škole, udruženja građana. Tako će biti i ovoga puta pa će u različitim ukusima uživati članovi Udruženja sa daunovim sindromom i osobe mentalno nedovoljne razvijenosti.

„Odaziv je dobar jer su učesnici izložili više od 100 vrsta pita. Cilj nam je da na ovaj način animiramo žene, da izađu iz kuće i podstaknu svoju kreativnost i prave neobične pite po ukusu, izgledu...,kaže predsednica Aktiv žena grada Niša i organizatorka pitijade Ljubinka Stanišić.

    

Domaćiće su napravile slatke, slane pite, sa sukanim i razvlačenim korama. Kao i do sada i ovog puta učešće su uzele starije žene dok je mlađih manje jer nemaju mnogo vremena za ovakve manifestacije. U Aktivu žena grada Niša ima i muških članova koji su zaduženi za stare zanate gde je potrebna snaga.

Samo Udruženje žena Milunka Savić, donelo je desetak pita- slatkih i slanih sa specifičnom kombinacijom sastojaka. Domaćice su svoja kulinarska remek dela i uvile  na drugačiji način pa su pite bile žute kao Sunce, od sastojaka ubranih iz ličnih bašti, a odisale su mirisom starih srpskih kuća.

„Za dobru pitu potrebno je brašno, po mogućstvu oštro, dok za one koje se prave od testa treba i malo kvasca. Najmanje sastojaka utroši se za takozvane razvlačene kore- mlaka voda, so i brašno. Od spravljenja do konzumacije potrebno je sat i po vremena. Poseban ukus pita dobija ako se premaže suncokretovim uljem“, ističe istinska domaćica Dušica Krstić.

    

Recepti su stari, sačuvani od baka, a godine spravljenja čine da pite budu savršene i na oko i po ukusu.

Podršku je kao i prethodnih godina dala opština Pantelej koja je poznata po očuvanju srpske tradicije.

„Pokušavamo da od zaborava otrgnemo sve ono što je tradicija našeg naroda. Ovo podneblje nije poznato samo po dobrom vinu već i po dobroj hrani gde spadaju i pite. Bori o se da sačuvamo stare tehnologije i tradicionalne načine spravljenja specijaliteta“, rekao je prvi čovek na Panteleju Bratimir Vasiljević.

Učešće na petoj pitijadi uzela su Udruženja iz Aleksinca, Malče, Pasjače, Niša.

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
KVL KXG
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: