Planinarenje po noći: Uspon na Trem

Izvor: NiškiPortal | 14-Jun-2017 | 18:56

Jedna od zanimljivijih planinarskih akcija u Srbiji svakako je noćni uspon na Trem. Ono što ovu akciju čini naročito uzbudljivom i pravom malom avanturom, jeste upravo planinarenje po noći i doček izlaska sunca sa jednog od najlepših vrhova u Srbiji. Trem je jedan od najposećenijih vrhova, razlog tome je njegova atraktivnost ali i pogled koji se pruža sa 1810 mnv a još kada tome pridodate i buđenje jutra, mirise, vjetar, zvjezdano nebo, doživljaj planinarenja noću je potpun. Planinarski klub Železničar Niš i ove godine organizuje noćni uspon na ovaj vrh kao nastavak male tradicije niških planinara. 

Uspon će se izvršiti u noći sa subote (17. jun) na nedelju (18. jun). 

OKVIRNI PLAN AKCIJE 
•    23:45 časova - okupljanje učesnika na Bojaninim vodama
•    12:00 časova - otvaranje akcije.
•    12:15 časova - polazak na uspon 
•    02:00 časova - Očekivano vreme dolaska na prevoj Devojački grob i duža pauza
•    04:30 časova - Predvićeno vreme izlaska na vrh Trem (Izlazak sunca je u 04.55 časova)

Učesnici koji budu želeli mogu nastaviti planinarenje i u toku nedelje tako što će se pri povratku, na Bojaninim vodama pridružiti grupi planinara koja ide na slet planinara na Pločama. U tom slučaju na Bojaninim vodama moraju biti oko 9 časova ujutro. Više o toj planinarskoj akciji na sledećem linku http://bit.ly/2s5DgW2

* Ukupna dužina staze Bojanine vode - Trem - Bojanine vode 14 km. Staza je fizički srednje zahtjevna pa se ne preporučuje početnicima i osobama sa slabom kondicijom. Molimo učesnike da dobro procjene svoje fizičke mogućnosti i da se prije polaska na planinarsku akciju konsultuju sa vodičem. 

Foto: jaukuhinji.com

PREVOZ
Iz Niša postoji prigradska autobuska linija do sela Gornja Studena, odakle vam preostaje sat vremena laganog pešačenja do izletišta Bojanine vode gdje je start akcije. 
    - Red vožnje za subotu, Niš – Gornja Studena: 21:20 časova. (Autobus staje na prigradskoj autobuskoj stanici, kod Doma vojske, kod gradske bolnice i na Trošarini a izlazite na poslednjoj stanici ove linije)
    - Red vožnje za nedelju, Gornja Studena - Niš : 05:30, 08:00, 12:20, 16:10, 18:00, 21:00

Do Bojaninih voda može se doći i automobilom. Put je asfaltiran i u dobrom stanju osim na jednom mjestu u dužini od sto metara gdje je makadam ali se može proći putničkim vozilom. 

OPREMA
- Odjeću i obuću prilagodite vremenskim prilikama i terenu. Preporučljive su planinarske cipele i presvlaka. Ponesite obavezno deblju jaknu. Na vrhu će u jutarnjim časovima biti hladno. 
- Čeona ili ručna baterijska lampa

HRANA
Hrana iz ranca. Ponesite dovoljnu količinu energenata, sendviča i vode. Minimum 1,5 litara vode

Foto: jaukuhinji.com

NAPOMENE
- Plan akcije je sklon promenama zbog vremenskih uslova i drugih nepredviđenih okolnosti, vodič će na licu mjesta mjenjati plan akcije ukoliko za tim bude bilo potrebe.
- Učesnici moraju imati više od šesnaest godina i važeća dokumenta: (planinarska knjižica, zdravstvena knjižica, lična karta)
- Učesnici moraju obavestiti vodiča o zdravstvenim problemima odnosno medicinskim terapijama koje primaju.
- Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS- a, svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Za povrede nastale ponašanjem koje je protivno uputstvima vodiča i pravilniku o bezbednosti PSS-a Planinarski klub „Železničar“ Niš kao ni vodič na akciji neće snositi odgovornost.

NIJE POTREBNO PRIJAVLjIVANjE!

Za više informacija i pitanja obratite se vođi akcije

Stefan Marković
065 574 7944 (Zvati posle 19 časova)

Komentari
0
Pošalji komentar
IIl lWV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: