PD "Suva Planina" osvaja vrhove Kopren i Tri čuke

Izvor: Niški portal | 29-Aug-2018 | 00:50

VRHOVI STARE PLANINE - KOPREN 1964mnv, TRI ČUKE 1937mnv

25.8.2018.

 

 

 

Nakon tačno godinu dana od akcije u kojoj smo prepešačili veći deo grebena Stare planine vraćamo se našoj možda i najlepšoj planini čvrsto rešeni da se ovog puta popnemo na prelepe vrhove Kopren i Tri Čuke, koji su sticajem okolnosti prošle godine izostali.

Na akciju je krenula petočlana ekipa sastavljena  od članova PD “Suva Planina “. Nakon dvočasovne vožnje stižemo u Dojkince u 5:15 i nakon kraće pripreme polazimo na uspon.

Krećemo lagano stazom ka kraškoj uvali Ponor koja se nalazi na 1450mnv. Prvi deo staze ide kroz šumu uz neizostavni žubor reke. Nakon šume izlazimo na čistinu koja se proteže sve do Ponora usput gazeći poleglu travu. Uživamo u pogledu na okolne vrhove i ubrzo stižemo do Ponora, kraške uvale u kojoj izvire reka i nakon samo par metara ponovo nestaje u steni. Nakon slikanja i kraće pauze nastavljamo uspon ka prvom vrhu tog dana, Koprenu.

 

 

 

 

U ovom delu staza nije naporna za hodanje, usput nailazimo na borovnice i na momente zastajemo da se okrepimo. U 11:15 izlazimo na Kopren gde nailazimo na Bugarskog planinara nama neobičnog imena Plamen. Nakon prijatnog razgovora, slikanja i odmora nastavljamo užurbano ka sledećem vrhu, koji se sada sasvim dobro vidi u daljini, Tri Čuke jer nam preostaje još dvadesetak kilometara do završetka akcije.

Polako stižemo i do prvih polja obraslih klekom koja u velikoj meri otežava kretanje. Prvu čuku penjemo u 13:30, drugu čuku u 13:45 i treću u 14:00 čime završavamo sa usponom tog dana. Nakon kraće pauze za uživanje u vidikovcima koji se pred nama otvaraju, krećemo ka Arbinju i vodopadu Tri kladenca. Gusta kleka nam otežava kretanje ali ubrzo nalazimo stazu koja nas kasnije uvodi u šumu punu pečuraka. U tom momentu vreme počinje da se kvari, počinje kratkotrajan pljusak i grmljavina koja nam unosi nemir. Ne želeći da rizikujemo odlučujemo da ne idemo do vodopada Tri kladenca jer nam je preostalo još 12km do doma u Dojkincima.

 

 

Nastavljamo put kroz Arbinje, verovatno jedan od najlepših predela Stare planine, uživajući u slapovima koji nas okružuju, strahujući da će možda ubrzo nestati ukoliko dođe do izgradnje mini hidroelektrana. Usput svraćamo do vodopada Tupavica na kome još uvek ima dosta vode pa koristimo priliku da napravimo po koju fotografiju.

U planinarski dom stižemo malo pre 20h, izmorenih tabana nakon 14 i po sati hoda, jer smo tog dana presli 33km uz visinsku razliku od 1250mnv 

 

 

Vodič akcije
Miloš Anđelković

www.pdsuvaplanina.rs

Komentari
0
Pošalji komentar
eVB 9zT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: