Polaganjem venaca obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: Niški portal | 11-Nov-2016 | 13:42

Polaganjem venaca na spomen kompleks Vojničkog groblja na Delijskom visu obeležen je 11. novembar, Dan potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.

- Ovde smo da odamo počast svim onim junacima koji su pre stotinak godina rešili da srpski narod preživi. Oni su pokazali svoju hrabrost, prošli golgotu Srbije, Albanije, preživeli na Krfu, Vidu i vratili se u svoju otadžbinu i nastavili tradiciju i život srpskog naroda. Treba učiti na njihovom primeru, rekao je pomoćnik gradonačelnika Dragoslav Pavlović.

Gradski zvaničnici, predstavnici vojske, policije i predstavnici udruženja koja neguju slobodarske tradicije položili su vence na spomen kosturnicu u srpskom delu groblja i na spomen obeležje gde su sahranjeni britanski vojnici.

- Srbija je u tom ratu izgubila mnogo ljudi, mislim da još uvek nemamo dovoljno svesti da cenimo ono što su naši preci uradili za nas, istakao je Dragan Ristović predstavnik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Ovaj dan 1918. godine, smatra se danom kapitulacje Nemačke, kada je ta država sa silama Antante, posle višemesečnih pregovora, u jednom železničkom vagonu u Francuskoj potpisala primirje.

Komentari
0
Pošalji komentar
Lea x6E
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: