Policajci i vatrogasci nakon 8 sati iz požara spasili bračni par

Izvor: Niški portal | 25-Oct-2019 | 09:08

Trojica policajaca kuršumlijske policije uz pomoć vatrogasaca spasili su iz požara bračni par u planinskom selu Babica, a spasavanje je trajalo više od 8 sati.

U šumskom požaru, koji je zahvatio preko 30 hektara šume, izgorela je štala i pomoćni objekti te porodice, a požar još uvek nije ugašen.

Požar, čiji je uzrok nepoznat, u ataru planinskog sela Babica, na teritoriji Kuršumlije, sinoć se razbuktao na obroncima Kopaonika i velikom brzinom se proširio i okružio porodičnu kuću Vukosavljevića.

Bračni par M.V. (59) i M.V(58), koji su iz Banjaluke došli da obidju imanje, zatekli su se u kući kada je požar zahvatio njihovu štalu.

-Požar došao iz dubine planine, gorelo je sve, to je bilo strašno videti. Trčali smo da gasimo vatru koja je strahovitom brzinom zahvatila štalu, nosili vodu u kantama. Medjutim, nismo uspeli, izgorela je cela i vatra krenula ka kući i drugim objektima, kazao je M.V. (58).

U panici i strahu Vukosavljevići nisu odmah primetili da gotovo cela planina gori i da je njihova kuća skroz okružena vatrom, pa nisu stigli ni da pobegnu. Signal za mobilni nemaju pa samim tim nisu mogli ni da zovu pomoć, a da u blizini nemaju ni komšije.

-Kada smo to videli, znali smo da nemamo kuda da bežimo, sve je bilo u vatri, velikom plamenu. Supruga je vrištala i zapomagala, nigde nikoga u blizini ovde nema. Kako se vatra približavala kući, ja sam sklanjao automobil, sa jednog mesta na drugo, da ne izgori, a supruga gasila vatru oko kuće, kazao je on.

Požar su videli ljudi sa druge planine, pa su zvali policiju, a trojica policajaca Miodrag Todorović (51), Djordje Gašić (35) i Ivan Milosavljević (35), koji su se u tom trenutku nalazili u najbližoj stanici policije u Lukovskoj Banji, stigli su za pola sata.

Oni su, lopatama, zemljom i grabuljama gasili požar da bi stigli do Vukosavljevića, a posle nekoliko sati borbe sa vatrom, policajcima su pritekli u pomoć vatrogasci iz Kuršumlije, Blaca i zaposleni u "Srbijašumama" i posle više od osam sati probijanja kroz vatru, policajci su se probili do njihove kuće.

-Mislili smo da ćemo izgoreti ovde, kada sam videla policajce kako trče kroz vatru ka nama, za njima puno ljudi, znala sam da smo spaseni. Mi smo uspeli da, vodom iz kuhinje, sprečavamo vatru da ne zahvati kuću i automobil, ali nismo spasili štalu, pomoćne objekte, sena, useve oko kuće, ispričala je M.V. (56).

Šef šumske uprave "Srbijašume" Goran Milisavljević kazao je da još nema precizan podatak o površini zahvaćenoj požarom, a požar još uvek nije ugašen.

-U pitanju je veoma nepristupačan teren. Tamo samo može pešice da se ide, sa naprtnjačama na ledjima i ručno gašenje požara. Najmanje 30 hektara šume je zahvaćeno, ali je najbitnije da su spaseni ljudski životi, kazao je Milisavljević.

Na insistiranje policajaca, da evakuišu bračni par, i da ih prevezu u kuršumlijski Dom zdravlja, oni su odbili, a M.V. (58) je u lošem stanju, tvrdi njegova supruga.

-Nagutao se dima, ali ne želi kod lekara, kazala je M.V. (56).

Pripadnici policije i vatrogasne službe, celu noć su dežurali oko kuće.

Komentari
0
Pošalji komentar
7pd O4M
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: