Pospešivаnje zаpošljivosti mlаdih Romа

Izvor: Niški portal | 05-Jul-2019 | 09:32

U Gradskoj kući u Nišu gradonačelnik Darko Bulatović potpisao je memorandum o saradnji sa predstavnicima Fonda za obrazovanje Roma o realizaciji projekta pospešivanja zapošljavanja pripadnika ove nacionalne manjine.

Romima iz Niša pruža se mogućnost da se edukuju i stiču stručnu praksu iz oblasti životnih veština kroz projekat “Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma”, druga faza.Projekat realizuje Fond za obrazovanje Roma, a u Srbiji podržava Nemačka razvojna banka.

Na ovaj način se pospešuje njihovo zapošljavanje, a projekat finansira nemačka vlada  i obuhvata 150 pripadnika Romske nacionalne manjine iz 76 lokalnih samouprava. Oni će uz edukacije moći da obavljaju  praksu kod jednog od 53 poslodavca.

Mladi Romi iz Niša mogu konkurisati za jedno od 150 mesta koliko ih obuhvata druga faza ovog programa u celoj Srbiji.

Edukacija je za polaznike besplatna, uključujući i putne troškove i smešta. Odvija se u Beogradu.

Do sada je u prvoj fazi ovog programa učestvovalo 780 mladića i devojaka romske nacionalnosti, a od kojih je njih 186 dobilo mogućnost obavljanja stručne prakse, koja bi trebalo da bude njihov „put do posla“. Realizovana su 182 plaćena stažiranja.

Projekat traje do kraja novembra 2021. godine.

U Nišu, prema poslednjem popisu, živi 6996 pripadnika Romske nacionalne manjine, dok je po nezvaničnim podacima taj broj daleko veći.

Komentari
0
Pošalji komentar
yfX pys
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: