Posna baklava sa heljdinim korama i suvim šljivma

Izvor: NIški portal | 05-Jan-2011 | 17:44

Potrebno je:

pakovanje heljdinih kora
1 margarin, malo ulja, cimet, šećer
 
 
Za sirup:
 
650 gr šećera
800 ml vode
3 kašike meda
1 veći limun
 
Skuvati  sirup od vode, šećera i nasečenih kriški limuna. Kada se malo prohladi, dodati med. (Prethodno sam,  limun,  držala u šolji vrele vode sa malo sode bikarbone).
 
U posudu staviti 200 g šećera, 2 dl vode i kuvati na vatri da se šećer istopi, zatim dodati 125 g margarina da se istopi, pa dodati 250 g kokosa (kokos treba da je sitno mleven, kad se seku štanglice lakše se seku i rez je uredan. Ako nije sitno mleven još ga malo samleti u električnoj mašini za mlevenje).
 
Očišćene suve šljive, isto, preliti vrelom vodom.To više raditi iz higijenskih razloga, one su inače mekane.To više raditi iz higijenskih razloga, one su inače mekane. Suvo grožđe potopiti u rum. Prohlađene (više nisu suve) šljive, iseckati i pomešati sa suvim grožđem. Margarin otopiti da zacvrči.
 
 
U podmazan pleh stavljam koru. Ove su bile, baš, veličine moga pleha od šporeta, tako da je svaki milimetar iskorišćen. A i nema ih mnogo-11 komada. Elem, koru premazujem vrućim margarinom, i posipam sa malo šećera(1 kašičica). I tako, i drugu i treću. Na treću stavim polovinu šljiva, grožđa, seckanih i mlevenih oraha. I naravno cimet. Sa njim ne treba preterati.( Zato ga je, najbolje staviti u cediljku za čaj, pa kašičicom kružiti po njemu iznad kore). Ponovo 3 kore, pa druga povovina fila, pa opet kore. Ostalo je, taman toliko,  margarina da nafajtam isečenu baklavu.
 
Pekla sam je 50 minuta, kao i svaku drugu. Na jačoj temperaturi, prvih desetak minuta, a onda smanjila na 170. Opet, svako najbolje poznaje svoju rernu...
 
Vruću baklavu prelijem ohlađenim sirupom,(kaŽu da može i vrelo na vrelo-ja to ne smem) i  nožem pređem po usecima.
 
Detalje pripreme u PDF formatu možete preuzeti OVDE.
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
uO2 I5L
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: