Posna čorba od mahunarki, pšenice i krompira

Izvor: Niški portal | 05-Jan-2011 | 23:00

   

 

Potrebno je: 

 
100 g sočiva
100 g pasulja
100 g leblebija
100 g boba
100 g zrna pšenice
20  malih mladih krompirića sa korom
10  čeri paradajza
10 kriški hleba
5 kašika maslinovog ulja
Voda, so
 

BOB:

Reč je o vrlo zdravoj namirnici koja je nažalost nedovoljno zastupljena u domaćim jelovnicima jer su je, nažalost, potisnule neke biljke s američkog kontinenta: grašak, krompir i kukuruz. Naime, osim što ćete sa 100 grama boba zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma za vlaknima, omogućićete telu potrebno gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, tijamin, lecitin i vitaminima B grupe. Kada je bob u pitanju, nema straha od holesterola ni od zasićenih masnih kiselina – njihove su vrednosti zanemarive pa kad bismo bobu trebali dati neku nutricionističku ocenu, bila bi to čista petica!

LEĆA, SOČIVO:
 
Kao i ostale biljke mahunarke, leća je vrlo bogata vlaknima.
100 g leće sadrži 353 kcal, od čega su 60% ugljenihidrati, 25.8% proteini i 1% masti.
 Na 100 g sadrži 30.5 g vlakana.
 
Upravo je prehrana bogata vlaknima zaslužna sa smanjenje rizičnosti od raka debelog creva.
Dobra je za probavu i daje nam osećaj sitosti, stoga možemo reći da je leća izrazito lekovita biljka koja ima veliki udeo proteina i vlakana.
 
Detalje pripreme mošete preuzeti OVDE .
Komentari
0
Pošalji komentar
PKv L3Y
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: