"Potrebno je vakcinisati oko 4 miliona građana Srbije za kolektivni imunitet"

Izvor: Niški portal | 05-Jan-2021 | 00:11

Virus ne popušta, iako statistika beleži pad broja obolelih i preminulih. I dalje je veliki broj ljudi u bolnicama. Ohrabruje to što se vakcinacija sprovodi sve šire. Hoće li nas vakcina štititi i od mutiranog koronavirusa? Kako da znamo koja je od ponuđenih vakcina najbolja za nas?

Dr Radmilo Petrović, epidemiolog, je gostujući u 150 minuta na televizija Prva kazao da osoba koja prima vakcinu ne sme biti akutno obolela, ne sme da ima visoku temperaturu i ne sme biti alergična na komponente vakcine.

"Svaka vakcina, osim aktivnog agensa koji nas štiti, ima i raznih dodataka, te se na njih pojavljuju alergijske reakcije", kazao je epidemiolog.

 Ističe da je pristalica "mrtve vakcine", tj. one u kojoj je ceo virus inaktivisan i on ne može da napravi nikakvo zlo u čoveku, već samo da stvori imunitet.

"Njih je jako teško napraviti. U epidemiji se uvek ide na savremenu tehnologiju, odnosno onu vakcinu koja u sebi ima RNK koji će izazvati imuni odgovor", kaže Petrović.

Što se neželjenih dejstava tiče, on kaže da kad neka vakcina zaživi u primeni, uvek se više godina prati njeno dejstvo da bi se videlo kakve je rezultate dala, tj. da li je ona potpuno bezbedna.

Za potpuno suzbijanje virusa je potreban kolektivan imunitet, a ako je procenat već prokuženih oko 30 odsto, kako neki kažu, onda nam je potrebno još najmanje toliko da bi se stekao imunitet.

"Potrebno je 70 odsto imune barijere da virus počne da posustaje. Mi treba da vakcinišemo oko 4 miliona građana Srbije. Uz revakcinaciju za to treba 7 do 8 miliona doza", ističe Petrović.

Komentari
0
Pošalji komentar
PlX U2A
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: