Pratimo sezonsko voće: Kolač sa višnjama

Izvor: NiškiPortal | 12-Jun-2018 | 08:35

Kolač sa višnjama

Pratimo sezonsko voće

Potrebno je:

- Biskvit
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike glatkog brašna
pola praška za pecivo
3 kašike kakaa
1 dl mleka
1 dl ulja

 - Krema
1 kompot od višanja bez koštica , oko 700g
2 pudinga s ukusom vanile
5 kašika šećera

 - Šlag
0,5 l slatke pavlake
2 kašike šećera
2 učvršćivača za šlag (Kremfix, Šlagfix i slično)
 
 
Priprema višanja
Višnje iz kompota ocediti.
Od oceđenog soka odvojiti 5 kašika i dodati malo likera od višanja (može i ruma).

Biskvit
Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Od belanaca napraviti čvrsti sneg.
Dodati šećer, žumance, brašno, prašak za pecivo, mleko i ulje te sve dobro izmešati.
Dodati kakao i ponovo izmešati.
Pleh za pečenje ( mere oko 35×22 cm) premazati maslacem i posuti brašnom.
Izliti pripremljenu smesu i ravnomerno rasporediti.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 15 minuta.
Izvaditi iz pećnice.
 
Krema
U sok od kompota dodati vode kako bi se ukupno dobila 1 litar.
Od ukupne količine izdvojiti koliko je potrebno da se razmuti puding.
Kuvati.
Dodati šećer i razmućeni puding i nastaviti kuvati uz stalno mešanje.
Smesa je gotova kada postane želatinasta.
Dodati oceđene višnje i lagano promešati.
Pečeni biskvit kvasiti sokom i likerom.
Izlijemo prethodno napravljenu smesu s višnjama i ravnomjerno rasporedimo.
Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, 30-60 minuta.

Šlag
Slatku pavlaku umutiti.
Nakon 20-30 sekundi mešanja, dodati šećer i učvršćivače za šlag i do kraja izmešati.
Šlag ravnomjerno rasporediti po kolaču.
Staviti u hladnjak do sutradan ili najmanje 2 sata.
Komentari
0
Pošalji komentar
gdd CGm
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: