Praznični intervju sa predsednikom opštine Bela Palanka

Izvor: Niški portal | 26-Apr-2019 | 10:57

Praznični intervju sa Goranom Miljkovićem, predsednikom opštine Bela Palanka

1. Rezultati rada na lokalnom-ekonomskom razvoju i planovi u vezi uređenja industrijskih zona i braunfild lokacija za buduće investicije.

Stvaranje pozitivnih promena u opštini Bela Palanka i uslova za bolji život građana su osnovne smernice delovanja kojim se rukovodimo tokom rada i planiranja. Najvažnije mere koje sprovodimo usmerene su ka ekonomskom razvoju opštine Bela Palanka i poboljšanju privrednog razvoja. U vezi s tim jedan od najvećih kapitalnih projekata od značaja za sve stanovnike Bele Palanke jeste otvaranje pogona kompanije ‘’Trendteks’’ u Beloj Palanci. Zahvaljujući naporima predsednika Aleksandra Vučića dobili smo prvog investoitora koji je otvorio fabriku tekstilne industrije. Otvaranje pogona fabrike „Trendteks“ predstavlja za Belu Palanku najveći kapitalni projekat u poslednje tri i po decenije zbog mogućnosti da otvorimo nova radna mest. Danas u fabrici radi 120 radnika, a do kraja investicionog ciklusa biće upošljeno ukupno 250 ljudi. Ovo je jedna od najznačajnijih braunfild investicija gde su sredstva za otkup i uređenja pogona na ulazu u Belu Palanku obezbeđena iz budžetskih rezervi Republike Srbije i budžeta opštine Bela Palanka. Mogu da izrazim veliko zadovoljstvo i istaknem da je Bela Palanka postala danas jedno veliko gradilište u Srbiji. Uspećemo da vratimo veru ljudima da u Beloj Palanci može pristojno da se živi i da svoj život treba da grade u svom rodnom mestu.

Sa ponosom mogu da istaknem da Bela Palanka, jedna od manjih opština na jugoistoku Srbije, parira razvijenim opštinama i gradovima kada je u pitanju infrastrukturno opremanje industrijskih zona. To je zaista dug proces koji zahteva izradu planskih dokumenata, izgradnju pristupnih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže. Izvršili smo kompletno infrastrukturno opremanje industrijske zone ‘‘Murica 1‘‘, površine 8,5 hektara i nastavljamo sa otkupom zemljišta. U toku su pregovori sa ozbiljnim investitorima u vezi izgradnje fabrike a takođe vodimo pregovore i kada su u pitanju braunfild investicije. Za industrijsku zonu ‘‘Murica 2‘‘, površine 4,5 hektara uradili smo Plan detaljne regulacije i radimo projekat infrastrukturnog opremanja. Naš prioritet je otvaranje još 500 novih radnih mesta do kraja 2020. godine kada govorimo o grinfild i o braunfild investicijama. Cilj kome težimo je privredni razvoj Bele Palanke i stvaranje boljeg ambijenta za život i rad naših sugrađana, naročito mladih ljudi. Postavili smo čvrste temelje u prethodnim godinama i izvesno je da će 2019. godina biti uspešna za Belu Palanku.

 

2. U svim strateškim dokumentima opštine Bela Palanka razvoj turizma zauzima važno mesto. Na čemu temeljite planove?

Opština Bela Palanka aktivno sprovodi sve mere na poboljšanju ekonomskog razvoja opštine i zbog toga smo izdvojili turizam kao velikog pokretača razvoja obzirom da imamo puno potencijala. Ozbiljnost u našoj nameri da kontinuirano radimo na unapređenju turističke ponude pokazuje i činjenica da smo druga opština u Srbiji koja je izradila četvorogodišnji Program razvoja turizma. On je usklađen sa nacionalnim i evropskim strateškim dokumentima i omogućuje Beloj Palanci otvorena vrata kod ministarstava i fondova EU. Izradom Programa Bela Palanka postaje konkurentna u odnosu na druga mesta u Srbiji a svoj razvoj turizma može da bazira na poljoprivredi, zaštićenim dobrima poput Sićevačke klisure i Suve planine, promociji tradicionalnih proizvoda, nematerijalnoj i materijalnoj kulturnoj baštini.

U ponudi kulturnog turizma Bela Palanka ima najviše potencijala kao jedno od najstarijih mesta u Srbiji i prezentacijom pojedinih delova grada postaje veoma atraktivna za posetioce. Daljom rekonstrukcijom arheološkog nalazišta „Remezijana“ poboljšaćemo turističku ponudu našeg mesta i zato smo kod Ministarstva trgovine i turizma konkurisali sa ovim projektom. Ovo ministarstvo je takođe dugogodišnji pokrovitelj najmasovnije gastro-turističke manifestacije ''Dani banice'' tako da smo i ove godine aplicirali sa projektom. Planira se kompletno uređenje ekološko-rekreativnog centra ‘’Banjica’’ a u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bugarska konkurisali smo sa projektom ''Turizam kao inicijator za regionalni ekonomski razvoj“.

 

3. Može li razvoj turizma da dovede do razvoja ostalih privrednih grana i da poboljša životni standard svih građana?

Turizam je jedna od najperspektivnijih privrednih grana od koje koristi imaju svi građani. Prioriteti u 2019. godini su ulaganja u razvoj turističke infrastrukture, razvoj seoskog turizma i adaptaciju smeštajnih objekata. Želimo da podstaknemo ljude da se bave seoskim turizmom i zato ćemo davati subvencije građanima koji žele da pokrenu sopstveni biznis u ovoj oblasti. Želim da istaknem da smo uspeli da od gastro-turističke manifestacije ‘’Dani banice’’ napravimo pravi brend i pozicioniramo na mapi najposećenijih manifestacija na Balkanu zahvaljujući tradiciji dugoj 13.godina, visokim kvalitetom u organizaciji i konstantnom promocijom na sajmovima u zemlji i inostranstvu. Beležimo konstantan rast broja turista zahvaljujući manifestaciji koju je u 2018. godini posetilo oko 30 hiljada turista i ostvaren je prihod od preko milion evra. Prema najavama agencija iz inostranstva i Srbije 14.manifestacija ‘’Dani banice’’ dostići će još veći rekord po pitanju posećenosti i broja učesnika u odnosu na prošlogodišnju.

Komentari
0
Pošalji komentar
SUC MVd
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: