Predstavljene nove elektronske usluge i veb servis Ministarstva unutrašnjih poslova

Izvor: Niški portal | 03-Jun-2019 | 11:43

Ministar Stefanović predstavio nove elektronske usluge i veb servise Ministarstva unutrašnjih poslova

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović predstavio je danas nove elektronske usluge i veb servise Ministarstva unutrašnjih poslova, koji će građanima omogućiti da brže i efikasnije dobiju potrebna dokumenta, ali i olakšati funkcionisanje u svakodnevnom životu.

„Imajući u vidu da je početak turističke sezone, a da bi olakšali kako našim građanima, tako i gostima koji borave u našoj zemlji, danas smo pustili u rad  servis „Kamere na graničnim prelazima“. Građani sada mogu putem našeg sajta www.mup.gov.rs da se u svakom trenutku informišu kakvo je stanje na graničnim prelazima i na ulazu i izlazu iz zemlje, gde postoje gužve i da shodno tome planiraju svoje putovanje“, rekao je Stefanović, ističući da servis trenutno pokriva 13 graničnih prelaza, a da će uskoro biti proširen i na sve ostale.   

Servisu se inače može pristupiti sa uređaja sa Microsoft Windows, Android i IOS (Apple) operativnim sistemima. Govoreći o sistemu plaćanja putem platnih kartica preko post terminala, Stefanović je naveo da je taj projekat u fazi implementacije i da je plaćanje ovim putem trenutno omogućeno na pet šaltera u Policijskoj upravi za grad Beograd, koja i ima najviše zahteva građana za izdavanje dokumenata.

foto: www.mup.gov.rs

„Građani na ovaj način mogu platiti takse i naknade za izdavanja ličnih karata i pasoša, prijave nestanka lične karte i pasoša, kao i prijavu i izdavanje uverenja o prebivalištu. Cilj je da ova usluga u najkraćem roku zaživi u svim policijskim stanicama i upravama u Srbiji, jer se na taj način povećava efikasnost u radu i skraćuje vreme čekanja na šalterima“, rekao je Stefanović, navodeći da su na potrebu za ovom uslugom ukazali sami građani u prethodnom periodu. 

Ministar je istakao i da sa radom počinju elektronske usluge i veb servis koji se tiču kaznene evidencije: ''MUP Kaznena evidencija'' na portalu eUprave, ''MUP Kaznena evidenci na platformi eZUP“ i ''MUP – Ministarstvo pravde''.

„Konkretno i najvažnije za građane jeste da će ubuduće putem elektronskih obrazaca na portalu eUprave, bez odlaska u policiju, moći da podnesu zahtev za izdavanje uverenja o neosuđivanosti i da ovu uslugu mogu platiti elektronskim putem i potom uverenje preuzeti u policijskoj stanici. Godišnje se izda oko 750.000 ovakvih uverenja, što govori o značaju ubrzavanja ove usluge“, rekao je Stefanović, dodajući da je ova usluga za sada dostupna fizičkim licima.

Stefanović je takođe podsetio da će od jula građanima biti omogućeno da se prilikom podnošenja zahteva na šalterima policijskih stanica izjasne da li žele da im vozačka dozvola bude dostavljena na kućnu adresu.

On se zahvalio zaposlenima u Sektoru za analitiku, informacione i telekomunikacione tehnologije, koji su svojim znanjem, ozbiljnim i odgovornim radom učinili da MUP bude jedna od vodećih institucija Republike Srbije u pružanju elektronskih usluga, kao i zaposlenima u Ministarstvu pravde i Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu na dobroj saradnji.

Komentari
0
Pošalji komentar
ohX X9G
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: