Preminuo profesor Elektronskog fakulteta i pomoćnik gradonačelnika Goran Đorđević

Izvor: Niški portal | 07-Jun-2018 | 11:24

Juče je u Nišu u 55-oj godini, posle duge i teške bolesti, preminuo prof. dr Goran S. Đorđević, redovni profesor Elektronskog fakulteta u Nišu i pomoćnik gradonačelnika Niša za oblast naprednih tehnologija.

Foto: ni.rs

Profesor Đorđević je rođen u Nišu 1963. godine. Osnovnu školu „21. maj“ i Gimnaziju „Bora Stanković“ završio je u Nišu, kao nosilac Vukove diplome. Bio je i rezervni oficir za radarsko osmatranje i navođenje od 1983. godine.

Elektronski fakultet upisao je 1983. godine, a završio 1988. godine, kao najbolji i prvodiplomirani student u generaciji i nosilac Srebrne značke Univerziteta u Nišu. Magistrirao je 1992. godine, a doktorirao 1995. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu u oblasti Robotike. Od 1988. godine radio je na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je izabran u zvanje redovnog profesora 2006. godine.

Osnovao je i rukovodio Laboratorijom za robotiku i automatizaciju, jednom od vodećih laboratorija u ovoj oblasti u regionu. Tokom svoje bogate akademske karijere držao je nastavu iz brojnih predmeta u oblasti robotike, mehatronike i automatskog upravljanja na svim nivoima studija, a obavljao je i dužnost šefa katedre za Automatiku na Elektronskom fakultetu. Kao gostujući profesor držao je nastavu i na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Kao autor objavio je dva udžbenika i više od 100 naučnih radova.

Tokom radnog veka svoja stručna usavršavanja imao je na eminentnijim institutima i univerzitetima u inostranstvu. Tokom svoje karijere ostvario je uspešnu saradnju sa brojnim partnerima, kako u akademskoj zajednici tako i u industriji, u zemlji i inostranstvu. Inicirao je i realizovao kao rukovodilac više od deset projekata u okviru međunarodne saradnje, kao i veći broj nacionalnih projekata.

Njegovi saradnici ističu da se posebno isticao ličnom preduzimljivošću i velikom radnom energijom, kao i primenom naučnih dostignuća u kreiranju inovativnih rešenja u industriji u saradnji sa brojnim domaćim i stranim kompanijama. Promovisao je dostignuća mladih istraživača i jačao njihove preduzetničke sposobnosti na početku njihovih profesionalnih karijera.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Plaketa Elektronskog fakulteta u Nišu. Od 2016. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Grada Niša za oblast nauke i naprednih tehnologija.

Komemoracija povodom smrti prof. dr Gorana S. Đorđevića održaće se na Elektronskom fakultetu u Nišu u četvrtak, 7. juna u 12 časova u amfiteatru A1.

Profesor Goran S. Đorđević biće sahranjen u petak, 8. juna  u 14 časova na Novom groblju u Nišu.

Komentari
0
Pošalji komentar
jSw D4h
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: