Privredi Niša i Juga Srbije potrebni električari i elektromonteri

Izvor: Niški portal | 18-May-2018 | 08:37

PRIVREDI NIŠA I JUGA ZEMLJE POTREBNI ELEKTRIČARI I ELEKTROMONTERI

Dualnim obrazovanjem do većih šansi za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih!

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ www.etstesla.ni.ac.rs  iz Niša uvela je modernizovane  profile – ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER mreža i postrojenja, koje je razvila u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji finansira nemačka vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz podršku EPS-a i kompanija: Elektromehanika, Niš Stan, Teming ELECTROTECHNOLOGY, Johnson Electric, Stevanović Trafo, NS-Radijatori, LMB Soft, Gastrooprema, a od 2018./19. i Elmont, Ekostan, Obod servis, Ei Elmag , Mikoterm. Kroz ovaj projekat  uveden je model  obrazovanja zasnovan na elementima dualnog sistema,  u skladu sa uslovima u  našoj zemlji. 

  

- Oživljavanjem privrede, a na osnovu iskazanih potreba velikih firmi koje imaju svoju proizvodnju u Nišu i Južnoj Srbiji, stvoreni su uslovi da se u elektrotehničkim školama u našoj zemlji opet pokrenu profili električar i elektromonter - rekao je direktor ETŠ „Nikola Telsa“ Niš, gospodin Nebojša Sokolović i naglasio da školovanje za električara i elektromontera traje tri školske godine uz mnogo više učenja kroz rad u preduzećima. Pomenuti profili su jedini takvog tipa u ovoj školi koja ima isključivo četvorogodišnje obrazovne profile. 

Usklađivanje  srednjeg stručnog obrazovanja  prema potrebama i zahtevima privrede daje široke mogućnosti zapošljavanja nakon trogodišnjeg školovanja. Školovanje za električarsku struku je atraktivno i za devojčice jer ne zahteva fizičku snagu, koriste se moderne tehnologije a  savremene mere zaštite na radu rizik od povreda svode na minimum, tako da se zanimanjem električar uspešno mogu baviti i žene.

- generaciju 2018./19. električara i elektromontera u našoj školi upisaće po 15 učenika na svakom od  profila koji će u prvoj godini praktična znanja  i veštine sticati u školskim radionicama, dok će na drugoj i trećoj godini učenje kroz rad obavljati u firmama sa kojima škola ima potpisane ugovore o saradnji. Učenici će u drugom razredu na učenju kroz rad provoditi u preduzećima  2 dana nedeljno, a u trećem razredu 3 dana nedeljno.

Nakon trogodišnjeg  školovanja učenici i učenice na smeru ELEKTRIČAR biće obučeni  za poslove izvodnjenja elektroinstalaterskih radova, servis kućnih elektrouredjaja  i održavanje industrijske elektro opreme, dok će budući ELEKTROMONTERI biti obučeni za poslove izvođenje elektromontažnih radova na vodovima i elektroenergetskim postrojenjima, izvođenje priključenja na distributivnu mrežu i otklanjanje kvarova opreme na terenu i u radionici.

Radi upoznavanja učenika osmog razreda osnovnih škola na području Niša i njihovih roditelja sa profilima ELEKTRIČAR i ELEKTROMONTER, rukovodstvo ETŠ „Nikola Telsa“ će u partnerstvu sa Niškom Kućom klastera organizovati „Okrugli sto o saradnji obrazovanja i privrede“ za učenike, roditelje, predstavnike obrazovnih institucija, privrede i medija, u četvrtak 24.5.2018.godine u 18.00h u zgradi SITON/Opeka-Brick klaster, ul. G.M.Lešjanina 52 u Nišu.

Poziv je otvoren za sve zainteresovane. Broj mesta je ograničen.

Učešće prijaviti do 23.5.2018. putem mejla info@clusterhouse.rs .

Komentari
0
Pošalji komentar
9q5 HAX
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: