Program GSLU u okviru manifestacije ''Muzeji za 10''

Izvor: Niške vesti | 17-May-2018 | 23:56

Galerija savremene likovne umetnosti i ove godine uzela je učešće u nacionalnoj muzejskoj manifestaciji ''Muzeji za 10'' koja se održava od 14. do 20. maja.

Foto: GSLU

Manifestacijom su obuhvaćeni Međunarodni dan muzeja (18. maj), Evropska noć muzeja (19. maj) i Nacionalna nedelja muzeja.

Foto: GSLU

Tema manifestacije za ovu godinu je "Hiperpovezani muzeji: Novi pristupi, nova publika".

''U nameri da se ovome odgovori kao temi i aktuelnom zadatku ustanova kulture u Galeriji savremene likovne umetnosti kreirana je izložba u virtuelnom okruženju. Na svojim prostorima i nekoliko tačaka u Nišu sa besplatnom Wi-Fi pokrivenošću postavljeni su samolepivi plakati sa QR kodom. Očitavanjem koda prenosivi internet uređaj pristupa stranici gde se bira Android ili Windows operativni sistem za posetu virtuelnom izložbenom prostoru. Postavka najnovijih slika u kolekciji GSLU pribavljenih otkupom od 2014. do 2017. godine sintetisana je u virtuelni prostor modelovan po uzoru na Paviljon u niškoj tvrđavi'', kažu iz GSLU.

Za Evropsku noć muzeja u izložbenim salama Galerije publika može da poseti tri izložbe. U Oficirskom domu traje multimedijalna izložba savremene crnogorske umetnosti Centra za savremenu umjetnost Crne Gore, u Paviljonu u Tvrđavi je izbor slika iz fonda Likovne kolonije Sićevo, dok je u Salonu 77 izložba slika ''Više od sećanja'' Danila Bojića.

Tokom noći muzeja publika će moći da prisustvuje nastupu kvarteta Imresija u 19 sati u Paviljonu u Tvrđavi, gde će nastupati i hor OŠ ''Ratko Vukićević'' u 20 sati. Izložbena sala u Oficirskom domu i Paviljon će raditi od podneva do ponoći, dok je radno vreme Salona 77 u ovoj večeri od 17 do 24 sata.

Međunarodni dan muzeja ova ustanova kulture obeležava stručnim vođenjem kroz izložbu dela iz zbirke Likovne kolonije Sićevo, pa će 18. maja s početkom u 13 sati, kroz izložbu će voditi muzejski savetnik Radmila Kostić, koja je i sačinila ovaj izbor.

Komentari
0
Pošalji komentar
a0P IgS
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: