Promocija italijanske kulture u Nišu: Predavanje o italijanskom jeziku i kulturi i izložba

Izvor: Niški portal | 16-Apr-2018 | 13:40

U utorak 17. aprila u 18 sati u Univerzitetskoj biblioteci ''Nikola Tesla'' zakazano je otvaranje izložbe ''Živeo Kavandoli''. Na izložbi će biti prikazana dela međunarodnih umetnika, karikaturista i animatora koji su reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija. Od 18:15 sati biće održano predavanje direktora Italijanskog instituta za kulturu Davidea Skalmanija o italijanskom jeziku i kulturi.

Davide Skalmani je filozof, autor velikog broja istorijskih i filozofskih knjiga i stručnih tekstova. Predavao je na Univerzitetima u Seulu, Bostonu i Madridu. Od 2015. godine je direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Ovo redavanje biće na engleskom jeziku

Izložba ''Živeo Kavandoli'' predstavlja omaž velikom strip autoru Osvaldu Kavandoliju (1920 – 2007), italijanskom animatoru, reditelju i karikaturisti, poznatom pre svega po tome što je stvorio i animirao lik iz crtane serija La Linea. Kavandoli je stvorio La Linea 1969. u reklamne svrhe za italijanskog proizvođača bele tehnike, ali se ubrzo potom strip preselio na male ekrane i postao poznat širom sveta. Ova animirana serija koja je ''prošetala'' u više od 250 epizoda, obeležila je detinjstvo mnogih generacija. Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji i u neprestanoj je komunikaciji sa svojim autorom. Reč je o proizvodu ekstremne grafičke sinteze. Priče koje nam intrpretira predstavljaju tragikomične situacije svakodnevice prosečnog čoveka. Kavandolijeva ruka se s vremena na vreme pojavljuje u kadru kako bi bila u interakciji sa svojim likom, stvarajući prepreke ili rešavajući za njega određene situacije sa samo nekoliko poteza olovke. La Linea je dakle neodvojiva od svog autora koji je obeležio italijansku istoriju grafike i dizajna, masovnih komunikacija kao i italijansku kolektivnu svest.

Inače, Mladi ambasadori u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, bioskopom Kupina i Univerzitetskom bibliotekom ''Nikola Tesla'' i ove godine organizuju promociju italijanske kulture u Nišu od 17. aprila do 1. maja za sve one koji žele da se upoznaju sa italijanskom kulturom, muzikom, filmovima, istorijom i kulturnim nasleđem ove mediteranske zemlje.

Komentari
0
Pošalji komentar
9UO iX7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: