Protest nezadovoljnih novinara i medija u Nišu

Izvor: N.P. | 12-May-2016 | 15:03

Na protestu je zatražena puna kontrola trošenja novca iz budžeta koji grad izdvaja za „bolje informisanje svojih građana“, jer je, bar do sada, odlazio isključivo u džepove malog broja vlasnika privatnih medija bliskim vlasti

N.P.

Nema poštene i realne pomoći medijama za bolje informisanje građana, već se novac građana Niša preliva u džepove određenog i malog broja ljudi koji su vlasnici lokalnih sredstava informisanja i koji su se otvoreno stavili u službu vlasti. Ovo je danas rečeno na velikom protesnom skupu novinara, novinarskih i medijskih udruženja, koji je održan na Sinđelićevom trgu. Niška vlast, posebno je rečeno, novac građana troši za sopstvenu promociju u odabranim medijima koji dobijaju najviše novca!
 U ovoj godini grad je odlučio da izdvoji velika sredstva od oko sto miliona dinara, a, rečeno je, toliko novca iz niškog budžeta ne izdvaja se za mnogo preče potrebe kao što su rad Narodne kuhinje, povećanje bezbednosti u saobraćaju ili sa rad i aktivnosti udruženja i organizacije osoba sa invaliditetom.
Protest je održan pod sloganom „Znam za jadac“, a direktan povod za javno iskazano nezadovoljstvo novinara, medija novinarskih udruženja, ali i ne baš malog broja građana, bilo je odbijanje da se omogući nadzor nad radom Stručne komisije za raspodelu novca za javno informisanje. 
Uoči protesta niški Lokalni antikorupcijski forum je zajedno sa udruženjima medija i novinara zatražio da se prethodni konkurs prema kojem je samo pojedinim medijima podeljeno 68,2 miliona dinara poništi, ali i da se novi ne raspisuje dok se ne usvoje javni kriterijumi za izbor članova Stručne komisije i, svakako, da bude garantovana javnost u njenom radu. 
Na ovom skupu je rečeno da su članovi Stručne komisije za raspodelu sredstava medijima – Vladeta Radović, šef Odseka za komunikologiju i novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta, Maja Raković, predsednica Udruženja radio stanica RAB i Dragoljub Gajević iz Prokuplja „novinar i publicista“, podneli ostavke na članstvo u komisiji. Ostavke su podneli odmah po objavljivanju informacije koja je izazvala najveće negodovanje medija, novinara i građana Niša da je Stručna komisija donela odluku da se čak 76,5 odsto od predviđenih sredstava za informisanje u 2016.godini podeli medijima koji su prema izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije i niškog LAF-a „veoma bliski aktuelnoj vlasti po različitim osnovama…“!?! 

Komentari
0
Pošalji komentar
3Bh Fce
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: