Radnici čekaju dolazak Kneževića

Izvor: Niški portal | 09-Dec-2016 | 14:31

Radnici propalih niških firmi okupili su se i ovog petka ispred Gradske kuće tražeći isplatu zaostalih zarada. Gradonačelnik Niša  Darko Bulatović obratio se radnicima i rekao da će ministar privrede Goran Knežević doći da razgovara sa radnicima naredne nedelje.

- Zbog usvajanja budžeta Knežević nije još došao u Niš. Mi očekujemo da se budžet što pre usvoji kako bi počelo i rešavanje naših zarada. Gradonačelnik je rekao da se dva puta u toku nedelje čuo sa ministrom, koji se izvinio što nije došao, kao i da će Vlada Srbije ispoštovati rok od dva meseca, to je do 18. decembra, rekao je predstavnik radnika Žarko Đorđević.

Prema dokumentaciji koja je prikupljena pre oko pola godine, ovo pravo na isplatu zaostalih zarada bi trebalo da ostvari nešto više od 5.000 radnika. Tada su, da podsetimo, radnici dobili pomoć od 10.000 dinara, ali sa napomenom da će se to odbijati kada za naplatu dođe ostatak plata.

Potraživanja radika društvenih preduzeća, koja je država preuzela, da bi ih privatizovala, još 2008. godine je presudom potvrio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Po uredbi vlade Mirka Cvetkovića iz 2009. godine, dostavljeno je 82.500 prijava potraživanja, od čega više od 4.000 iz Niša. Samo 2.500 “niških” potraživanja ima presude domaćih sudova.

Prema najnovijim podacima do kojih je došlo prethodno Ministarstvo privrede, Nišlijama se po ovom osnovu duguju između 1,5 i dve milijarde dinara, dok je dug radnicima iz čitave Srbije nešto manji od 23 milijarde. Radi se o glavnicama i kamatama do 30. septembra 2015. godine. Dug su obračunavali stručnjaci Narodne banke Srbije.

Komentari
0
Pošalji komentar
0vo XPI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: