Revolucionarni tri-de materijal za prilagodljive oblike zgrada

Izvor: RTS, RESEARCHGATE.NET | 18-Mar-2016 | 11:20

Da je budućnost stigla u arhitekturu dokazuju nova otkrića istraživača sa Harvarda, koji su osmislili materijal koji se može štampati u tri-de tehnologiji i koji je dovoljno jak da izdrži težinu od nekoliko tona.

Istraživači Univerziteta Harvard razvili su novi sklopivi origami materijal, koji je stabilan, ali ne zbog svog sastava već zbog mogućnosti oblikovanja.

Prenosive kuće ili stanovi možda i nisu toliko daleka budućnost kada je u pitanju arhitektura, nakon što su predstavljeni novi sklopivi materijali koji mogu promeniti veličinu i oblik.

„Dizajnirali smo trodimenzionalnu strukturu tankih zidova koja se može koristiti u arhitekturi, a čiji se oblik, volumen i krutost mogu podešavati i držati pod kontrolom“, objasnio je Johanes Overvelde, jedan od harvardskih istraživača.

Naučnici su koristili origami tehniku koja se zove snepolodži. Preklapanjem ivica moguće je dobiti razne oblike, a materijal će moći da se ugrađuje u svim uslovima, pa čak i u vodi.

To ostavlja brojne mogućnosti za što dinamičniju arhitekturu, uključujući izgradnju prenosivih skloništa, prilagodljive fasade, pokretnih krovova, kao i brojne druge mogućnosti.

Komentari
0
Pošalji komentar
CaX UjU
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: