Ruski avioni danas stižu da gase požar na Staroj planini

Izvor: Niški portal | 31-Oct-2019 | 08:00

Danas se očekuje dolazak ruskog aviona "Iljušin" koji će se uključiti u gašenje požara, sazanje Niški portal od više dobro obaveštenih izvora.

Kako eksluzivno saznajemo planirano je da ruski avion "Iljušin" stigne danas u Nišu, odnosno na Staroj planini, kako bi odmah počeo sa gašenjem požara  koji već par dana bukti na toj planini.

Avion "iljušin 76" je već ranije učestvovao u gašenjupožara u Srbiji. 

Reč je o četvoromotornom teškom transportnom avionu nosivosti od 50 do 60 tona koji može da leti u veoma teškim meteorološkim uslovima.

Prvi put je poleteo 1971. godine. Varijanta aviona koja se koristi za gašenje požara je Il-76P.

On je predviđen za gašenje požara tako što izbacuje veliku količinu tečnosti na područja zahvaćena vatrom. Njegovi tankeri sadrže 42.000 litara vode ili neke druge specijalne tečnosti.

Avion može da ispusti oko 40.000 litara vode sa visine od 50 metara za samo četiri sekunde.

Voda ispuštena simultano iz dva tankera pri brzini od 280 kilometara na sat i visini od 80 metara pokriva površinu 600 puta 80 metara. Za oko osam sekundi sva voda može biti izbačena iz oba tankera.

Zbog toga su avioni "iljušin 76P" veoma efikasni. Prema procenama, jedan avion u nekim idealnim uslovima, može za tri do četiri sata da reguliše požar na površini od oko 50 hektara za dva do tri puta.

Najefikasnija tehnika je kada se koriste zajedno dva ili tri aviona i kada izbacuju OS-5 specijalnu tečnost za gašenje.

"Iljušin 76" je četvoromotorni avion koji može da razvije maksimalnu brzinu od 975 kilometara na čas.

Posadu aviona čine pet do sedam osoba. Avion je dugačak više od 46 metara i visok više od 14 metara, sa rasponom krila od 50,5 metara. Ukupna površina krila iznosi 300 metara kvadratnih.

Prazan avion je težak 72.000 kilograma, a maksimalna težina mu je 157.000 kilograma.

Avion je često primenjivan širom sveta. UN ga koristi za dostavu humanitarne pomoći, a kada je reč o gašenju požara, možda najbolji dokaz njegove efikasnosti je to što SAD koriste usluge dva ovakva aviona.


STARA PLANINA I DALJE GORI, ALI SE VATRA NE ŠIRI

Požar na Staroj planini još nije lokalizovan, ali se ne širi i situacija je danas mnogo bolja, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

-Nema širenja požara, ali još ne mogu da kažem da je požar lokalizovan. Ipak, mnogo je bolja situacija nego juče, rekao je Marić 

I dalje je na tom području, prema njegovim rečima, angažovan isti broj ljudi, oko 200 vatrogasaca, pripadnika žandarmerije i meštana koji su uključni u akciju gašenja.

Velika količina magle i dima sprečila je gašenje požara iz vazduha, saznaje Niški portal.

Na teritoriji Vranja, Bosilegrada, Trgovišta i Surdulice, ima oko šest žarišta.

Tu je takodje angažovano, kao i na Staroj planini, ukupno oko 200 ljudi.

-Tamo su helikopteri gasili požar i isto je povoljnija situacija nego juče. Očekujemo da se sutra avioni poljoprivredne avijacije uključe u akciju gašenja na teritoriji Vranja, kazao je Marić.


LOKALIZOVAN POŽAR KOD PROKUPLJA

Vatrogasne ekipe uspele su da ugase požar na planini Vidojevici iznad Prokuplja. Prema prvim procenama pod vatrom je bilo najmanje 150 hektara šume i livada. Na sreću, požar nije ugrozio kuće u ovom planinskom delu, niti Opservatoriju, koja je u blizini.

Nadležen službe još uvek dežuraju, kako se ne bi ponovila situacija od ponedeljka.

Komentari
0
Pošalji komentar
QLm Uxx
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: