Sada su zabranjene ove dečje kašice zbog previše arsena

Izvor: zdravlje.gov.rs | 02-Mar-2017 | 18:36

Pre nekoliko meseci je utvrđeno da su neke "juvitana" kašice za bebe opasne. Sada je utvrđeno da ima povećanog sadržaja arsena u dijetetskom proizvodu, hrani za odojčad i malu decu "HIP Bio Instant kašica - pirinčane pahuljice", proizvođača HIPP GmbH&Co.

Na sajtu Ministarstva zdravlja je objavljeno da je zabranjen uvoz ovog proizvoda "HIP Bio Instant kašica - pirinčane pahuljice" uvozniku "Alca trgovina" doo iz Beograda, jer navedeni proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena.

Laboratorijsku analizu je izvršila ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka.

Rešenjem je naređeno da se predmetna pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbedan način uništi preko ovlašćene organizacije.

      

Izvoznik je HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija.

Arsen je inače kancerogen, povećava rizik od kardiovaskkularnih i imunoloških bolesti i utiče na DNK. Povezuje se i sa mnogim oblicima raka, a posebno je opasan za decu.

Komentari
0
Pošalji komentar
9to TCb
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: