Šesti put planinari se okupljaju u Vrmdži 16.marta

Izvor: Niški portal | 12-Mar-2019 | 10:11

Planinarska akcija u čast planinarske slobode i dostojanstva, ili popularna “Vrmdžila”, po šesti put održaće se u subotu, 16.marta 2019.godine u selu Vrmdža kod Sokobanje. Organzatori manifestacije su Planinarsko društvo “Oštra čuka” Sokobanja, Mesna zajednica Vrmdža i Udruženje mladih “Um” Sokobanja. Selo Vrmdža ima karakteritičan položaj i reljef koji ga okružuje, a kako je opasana stenama, naziva se i “Sokobanjski San Marino”. Godinama unazad, tradicionalnim okupljanjem planinarki i planinara iz cele Srbije i zemalja u okruženju, u Vrmdži se dočekuje proleće, a manifestacija je postala jedna od najmasovnijih na ovim prostorima.Planinarska staza koja se prelazi na akciji je kružna, i ukupne je dužine 15 kilometara. Trasa počinje na brdu Crkovac, u istočnom delu Vrmdže, kod crkve Svete Trojice i muzeja sela Vrmdža. Potom se izlazi na Vrmdžansku reku i uz reku se dolazi do stare deda Mijine vodenice, pa do izvora Vrmdžanske reke, onda i do Vrmdžanskog jezera. Ovo jezero je malo po površini, ali je prirodno, kraškog tipa. Nalazi se u podnožju moćne planine Rtanj. Na ovom mestu je 1877.godine pao prvi meteorit na teritoriji Srbije. Dalje staza vodi do mesta Oblozi, koje razgraničava Sokobanjsku i Crnorečku kotlinu. Ovde se završava, posmatrano od severa ka jugu, ogroman masiv Karpata, jedan od najvećih u Evropi, pa je Vrmdža i poslednje, najjužnije karpatsko selo.

Planinarke i planinari se u Vrmdžu vraćaju preko stena Vidikovac, Sokolovica i Latin grad. Prilazi do ovih stena su potpuno bezbedni i odlično uređeni. Cela Sokobanjska kotlina i masiv Rtnja se odlično vide sa ovih stena.Latin grad je simbol Vrmdže, na ovoj steni je preko hiljadu godina postojalo utvrđenje, a ovde su se kretali i karavni trgovaca u starom i srednjem veku. Planinarska akcija u selu Vrmdža podstakla je organizaciju i drugih manifestacija. Tako je na steni Nikolin kamen uređen čak 21 smer za sportsko penjanje, a od 2017.godne u Vrmdži se održava i festival ekološkog autorskog filma “Vrmdža fest”.

Vrmdža je možda i jedino selo u ovom delu Evrope, gde se broj stanovnika povećava, i u koje se doseljavaju i radno sposobni ljudi, i penzioneri. Meštana Vrmdže ima čak i iz drugih zemalja, iz Italije, Rusije, Švajcarske i SAD. Najpoznatiji stanovnik Vrmdže je američki kompozitor rok i pank opera, Pol Šapira.Za planinare iz Niša i okoline, odlazak na ovu zanimljivu akciju organizuje Planinarsko društvo “Preslap”. Polazak je zakazan za subotu, 16.mart, u 07:45 časova sa parkinga kod tržnog centra “Roda”, a troškovi prevoza su 500 dinara.Prijave za učešće primaju vodiči Miroslav Dokman (telefon: 062/205-977) i Nenad Stevanović (telefon: 062/637-771).

Komentari
0
Pošalji komentar
o7N gPR
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: