Setva još aktuelna

Izvor: Niški portal | 27-Nov-2016 | 11:39

Iako je kraj novembra, još uvek je aktuelna setva pšenice, kažu iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe. Oni dodaju da je za sada posejano oko 70 odsto površine, a procena je da će u narednim danima biti posejano 90 odsto predviđene površine.

-Lepo vreme i visoke temperature pogoduju poljoprivrednicima koji, zbog dugog perioda obilnih kiša, nisu zasadili pšenicu. Poslednjih deset dana vrlo je povoljno vreme, pa su mnogi proizvođači koji su sklonili prethodne kulture, a najčešće je to kukuruz na našim terenima, imali uslove da na vreme odrade osnovnu obradu zemljišta, pripremu i setvu, kaže Saša Stanković, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

                   foto: agrotim.rs

Kako on kaže malo je površina posejano u optimalnom roku za setvu od 10. pa do kraja oktobra. Većina proizvođača je ozime strnine posejalo u prethodnih 10 dana, a zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima ti usevi su na početku nicanja ili su već nikli.

-Iako je setva kasnila možemo da budemo zadovoljni zasejanim površinama. Ima proizvođača koji nisu mogli da odrade osnovnu obradu zemljišta zbog teškog tipa zemljišta, pa oni to sada rade. Na terenima koji su bili pod uticajem podzemnih voda, proizvođači nisu otklonili ni kukuruz, kao predkulturu pšenici, pa se ovih dana završava i berba kukuruza na tim terenima, dodaje Stanković.

Komentari
0
Pošalji komentar
iUY XiQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: