Sindikat lekara: Dodeliti nacionalne penzije porodicama zdravstvenih radnika preminulih od korone

Izvor: Niški portal | 11-Jan-2021 | 00:17

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) predao je Vladi Srbije inicijativu za dodelu nacionalne mesečne "post mortem" naknade zdravstvenim radnicima preminulim od posledica kovida-19 i njihovim porodicama, saopštio je taj sindikat.

 Kao što se u oblasti kulture i sporta priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, koja se najčešće nazivaju nacionalnom penzijom, dodeljuju istaknutim umetnicima, odnosno sportistima, tako se ne smeju zaboraviti ni zdravstveni radnici koji su položili svoje živote u borbi protiv kovida-19, navode u sindikatu.
 
"Iako novčana primanja dodeljena umetnicima i sportistima imaju karakter primanja za života, ova druga bi imala karakter post mortem naknade – počasti preminulima, kao i pomoći njihovim porodicama u određenom vremenskom trajanju", kažu u Sindikatu lekara i farmaceuta.
 

Napominju da su visinu, period i način isplate, kao i druge elemente ove naknade, voljni da predlože i detaljno razrade pošto Vlada usvoji tu inicijativu.
 
"Stava smo da je to dug i obaveza države prema porodicama preminulih i da bi na ovaj način odali počast žrtvama koje su podneli zdravstveni radnici za narod Srbije", poručuju iz ovog sindikata.

Komentari
0
Pošalji komentar
UUo jMC
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: