Skupštine stanara daju saglasnost o obustavi isporuke toplotne energije

Izvor: Niški portal | 24-Apr-2017 | 18:02

Ubuduće će odluke o obustavi isporuke  toplotne energije  biti u nadležnosti Skupština stanara. Gradsko veće je donelo rešenje o utvrđivanju predloga odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, a koje je u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada.

     Praktično će to izgledati ovako:

„Korisnik će podneti zahtev JKP Gradska toplana, uz zaglasnost Skupštine stanara, da želi da se obustavi grejanje u tom stanu. Ako se dobija saglasnost za to, on dobija rešenje o obustavi isporuke toplotne nergije u kojem jasno stoji tehnička procedura koju treba da izvede. Za te poslove, korisnik može angažovati bilo koju firmu koja je registrovana za taj tip poslova. Posle toga, lice koja održava unutrašnje grejne instalacije ima obevezu da pregleda radove, sačinjava zapisnik i predaje ga toplani. Tek tada je završen ceo proces“, kazao je Bojan Gajić iz Sekretarijata za energetiku i komunalne delatnosti.

Kod raskida ugovora, radovi su značajnijeg obima i u tom delu po važećoj odluci nije bilo izvodljivo da korisnici ostvare svoje pravo na raskid ugovora jer su bili u obavezi da urade eleborat koji je predviđao opis svih radova. Imajući u vidu da pravilnik o izradi elaborata ne postoji, oni su bili uskraćeni za to pravo. Sada se precizira kako će se otkazati ugovor o snabdevanju toplotnom energijom ukoliko izvede sve neophodne radove na zameni načina grejanja u svom stanu- na odvajanju instalacija, postavljanju nove, ali ih mora prijaviti u redovnom postupku koji je propisan Zakonom o planiranju i izgradnji, dodao je Gajić.

Korisnici će svoje zahteve moći da podnesu već po završetku grejne sezone, a to je od trećeg maja pa sve do prvog jula. Radovi na obustavi isporuke toplotne enrgije bi trebalo da se završe do prvog septembra kada i počinje priprema kotlarnica za predstojeću zimu.          

Komentari
0
Pošalji komentar
nwn OeP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: