Slatkiši sa jogurtom
Jogurt idealan je "začin" za praznične poslastice
Nezaobilazan je za doručak, ali jogurt je savršen sastojak i za kolače i torte. Odlično ide uz voće, ali se lepo slaže i uz čokoladu. Idealan je "začin" za praznične poslastice jer ih čini laganijim, ali jednako ukusnim kao kada se pripremaju sa njegovim kaloričnijim "rođakom" - pavlakom.
BANANA TORTA
Potrebno je za koru:
* 150 g glatkog brašna
* pola kesice praška za pecivo
* 2 kašike kakaoa
* 1/2 kašičice sode bikarbone
* prstohvat soli
* 60 g šećera
* vanilin šećer
* 1/2 dl ulja
* 1 dl mleka
* 100 g gustog jogurta
* 100 g kisele pavlake
* 2 kašike ruma
Za fil:
* 900 ml mleka
* 150 g šećera
* kesica vanilin šećera
* 2 pudinga od vanile
* 4 kašike gustina
* 100 g maslaca
* 3 manje banane
* 500 ml slatke pavlake
* kremfiks
* 2 kesice želatina
* 2 kašičice arome vanile
* 100 g čokolade za kuvanje
Još:
* 4 kašike mleka za natapanje kore
* banana
Dok se rerna greje na 200 stepeni, u jednoj posudi promešajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sodu bikarbonu. U drugoj izmiksajte lagano ostale sastojke za koru. Nakon što su se povezali dodajte im brašno i sve lagano promešajte varjačom da se spoji u jednoličnu smesu. Izlijte u kalup promera 26 cm i pecite 15 minuta. Dok se kora hladi, pripremite fil. Od 900 ml mleka odvojte 150 ml i u tome rastopite dva pudinga od vanile i 4 kašike gustina, šećer i vanilin šećer. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, pa ga sklonite s vatre i dodajte mu smesu pudinga i šećera. Vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Kad se puding ohladi, dodajte mu maslac i dobro izmiksajte. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa kremfiksom i dodajte banane koje ste izmiksali štapnim mikserom. Pavlaku ubacite u puding, sve sjedinite pa dodajte želatin i aromu vanile. Na kraju umešajte komadiće čokolade. Smesu izlijte na koru koju ste natopili sa 4 kašike mleka i stavite nekoliko sati na hlađenje.
KOLAČ SA JAGODAMA
Potrebno je:
* 250 g keksa
* 100 g maslaca
* 100 g badema
* 500 g svežeg sira
* 2 čaše jogurta
* 400 ml slatke pavlake
* 100 g šećera
* 20 g želatina
* 500 g jagoda
* 2 vanilin šećera
* sok od pola limuna
Sameljite keks i propržene bademe i sve zajedno pomešajte sa otopljenim maslacem. Smesu utisnite u dno kalupa od 24 cm. Želatin namočite i pustite da odstoji desetak minuta. Posebno umutite slatku pavlaku, a u drugoj posudi ostale sastojke za fil (sir, jogurt, šećer, vanilin šećer, sok od pola limuna). Pomešajte te dve smese i dodajte otopljeni želatin. Trećinu jagoda umutite štapnim mikserom i pomešajte sa pola fila tako da se dobije fil u boji. Ostatak jagoda isecite na kriške i pola stavite na biskvit, zatim roze fil, pa beli. Ostatak jagoda poređajte po vrhu kad se kolač malo stegne. Pre služenja, neka odstoji u fižideru nekoliko sati.
ČOKOLADNI ROLAT
Potrebno je:
* 100 g šećera
* 50 g šećera u prahu
* 125 ml ulja
* 60 g džema
* 90 g pšeničnog oštrog brašna
* 90 g pšeničnog glatkog brašna
* kašičica praška za pecivo
* kašičica sode bikarbone
* kašičica vanilin šećera
* 50 g kakaoa
* 200 ml jogurta
* 40 ml mleka
Za glazuru:
* 25 g maslaca
* 50 g čokolade
* 3 kašike slatke pavlake
Izmešajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem. Pomešajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao. U smesu od brašna umešajte smesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmešali s mlekom. Sve dobro promešajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup. Kolač pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i pavlaku, pa ovom glazurom prelijte još vruć kolač.
SMUTI SA BOROVNICOM
Potrebno je za 2 osobe:
* 2 banane
* zelena jabuka
* 100 g borovnica
* 2 kašike mlevenog lana
* 200 ml nemasnog jogurta
* 3 kašike ovsenih pahuljica
U blender stavite banane iseckane na kolutove, očišćenu jabuku, borovnice, nemasni jogurt, mleveni lan i ovsene pahuljice koje ste potopili prethodne noći. Sve izmiksajte 30 sekundi. Po potrebi dodajte još vode ili jogurta ako volite ređi napitak.