Sotirovski: Manje škola u Nišavskom okrugu

Izvor: Niški portal | 26-Dec-2018 | 13:28

Do 2020.godine oko 10 posto srednjih i osnovnih škola u opštinama Nišavskog okruga biće ugašeno zbog smanjenja broja đaka. Statistički podaci su neumoljivi . Pre 13 godina, 2005.godine bilo oko 5.000 prvaka, a sada ih je samo 2.500.

“Broj učenila koji su stasali za školu je pepolovljen, pa će čak i neke gradske škole biti spojene sa drugim školama. Po novom pravilu i zakonu škola ne može da ima ispod šesnaest odeljenja i 480 učenika. Videćemo kako će se to odraziti na funkcionisanje đaka u našim lokalnim samoupravama koje su teritorijalno dosta velike, poput Aleksinca i Svrljiga, no tu je upravni okrug da zajedmo sa lokalnim samoupravama rešava sve ove probleme na dobrobit, pre svega dece i roditelja“, rekla je Dragana Sotirovski , načelnica Nišavskog upravnog okruga.

U onim školama u kojima ima višak prostora, a manje đaka od broja koji predviđa zakon mogu biti smešteni vrtići, neke druge obrazovne ustanove koja se bore sa manjkom prostora, ili, pak, učenički ili studentski domovi.

 Nova mreža škola radi se prema platformi koju je uradila Svetska banka. Na osnovu toga biće napravljen plan i sastavljen konačan raspored svih prosvetnih ustanova u Srbiji, a nova mreža škola je prioritetan posao Ministarstva prosvete i uslov za donošenje nove strategije obrazovanja od 2020. do 2030. godine.

Nova mreža škola u Srbiji je i jedan od preduslova za novinu koja se, takođe, najavljuje, a to je obavezno srednje obrazovanje.

Komentari
0
Pošalji komentar
zFi Dvp
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: