Sportom protiv dijabetesa

Izvor: Niški portal | 12-Apr-2017 | 15:57

Osiguranje Wiener Stadtische vec dve godine sprovodi akciju „Sportom protiv dijabetesa“ namenjenu deci uzrasta od šest do 12 godina. Cilj je da se mališani nauče zdravom načinu životu, a samim tim i da pepoznaju bolest, odnosno pomognu svojim vršnjacima koji boluju od ove bolesti.

    

U Nišu, besplatni treninzi se održavaju u teretani Sky Gym u naselju Čalije. Sa mališanima rade isključivo profesori fizičkog vaspitanja, instruktori sa IBF licencom, dok ih lekari uče pravilnoj ishrani.

Ideju za ovaj sada već nacionalni program, dao je Borko Marinković čija deca boluju od dijabetesa.

    „Moje opredeljenje je sport. Od malena se bavim fudbalom i našli smo model da podržim svoju pa i drugu decu da budu fizički aktivni. Ideja je stara pet godina, ali se sa praktičnom primenom krenulo prošle godine- u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Tamo su i počele besplatne aktivnosti. Od ove godine uvršten su i Niš i Čačak“, rekao je on.

Nemačka osiguravajuća kuća odlučila se da podrži ovu ideju zbog toga što je Srbija prva u Evropi po broju obolele dece od dijabetesa starosti do 14 godina. Paralelno sa fizičkom aktivnošću, radi se i na edukaciji profesora, dok se na časovima fizičkog govori o bolesti, ali o ponašanju dece prema obolelima.

    

    „ Sa edukacijom u Nišu radiće se u dve niške osnovne škole. Prva je Dušan Radović u kojoj je učešće uzelo 20 nastavnika. Na predlog psihologa škole, biće održaa i tribina koju će voditi psiholg, nutricionista i lekar, akoja će biti namenjena roditeljima i deci“, istakla je Katarina Krstajić korporativni PR menadžer.

Druga škola koja će biti uključena je sa teritorije opštine Pantelej koja je i podržala ovu akciju. Opština će se potruditi da se još više dece uključi u program kao i da problem dijabetesa bude prepoznatljiv.

Dijabet skup uskoro će biti održan u Kragujevcu, dok je plan da se u novemebru, mesecu kada se obeležava dan dijabetesa održi i jedan za ceo Niš.

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
CAg 0iW
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: