Srebrna medalja za studenta Mašinskog fakulteta Jovana Milića

Izvor: Niški portal | 17-Feb-2019 | 12:44

Jovan Milić, student četvrte godine Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu i aktivista jedan je od lica, koje je Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, odlikovao povodom Sretenja – Dana Državnosti Republike Srbije. Jovan i sam kaže da mu odlikovanje puno znači i da će se truditi da ga opravda:

 „Veoma mi znači, posebno mi je drago da ove godine ima nas mladih među nagrađenima, to je jasan signal da država želi da podrži mlade i talentovane ljude i nadam se da će to postati praksa“ – kaže Jovan i dodaje da mu je i susret sa predsednikom značio:  „Sam taj susret sa predsednikom je nešto što se pamti čitavog života. Cela ceremonija u Predsedništvu bila je u znaku Srbije i svi mi u Sali smo osetili posebnu energiju, kada me je voditeljka prozvala da primim odlikovanje, osetio sam se posebno, počastvovano“

 

Jovan kaže da je njegov najveći plan za sada da završi fakultet u roku i da se zaposli u struci, te da na poslu primeni stečeno znanje kroz obrazovni proces na fakultetu.

Među laureatima je i Li Mančang, bivši ambasador Kine u Srbiji, kao i Bojko Borisov, premijer Bugarske kome je predsednik Srbije lično uručio odlikovanje.

U ordenskom sistemu Srbije postoji dosta odlikovanja, kao što su orden Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski orden i medalje za zasluge. Pored  Jovana, medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ nagrađen je niški policijac Miloš Milošević, koji je rizikovao svoj život, kada se desio napad u jednom poznatom kafiću u Nišu.

Sretenje se kao Dan državnosti i ustavnosti Srbije ponovo slavi od 2002. godine u spomen 15. februara 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donet prvi ustav zemlje – Sretenjski ustav.

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
r6m rki
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: