Stroža kontrola vozača

Izvor: Niški portal | 13-Mar-2018 | 22:15

Vozači koji imaju lošu naviku da ne vezuju pojas, ovih dana biće strože kontrolisani. Naime, saobraćajna policija od ponedeljka sprovodi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, a poseban akcenat stavljen je na vezivanje sigurnosnih pojaseva, kao i na korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje.

Na putevima u Srbiji saobraćajna policija od ponedeljka, 12. marta, sprovodi pojačane kontrole. Naime, u okviru akcije pojačane kontrole na svim evropskim putevima, i na našim saobraćajnicama vozači će biti strože kontrolisani, a poseban akcenat biće stavljen na vezivanje pojaseva, kao i korišćenje telefona u toku vožnje.

Akcija će biti sprovedena u 32 evropske države koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Inače, rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Statistika kaže i da oko 6 odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Prema publikaciji koju je objavila Svetska zdravstvena organizacija, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi za više od 60 odsto.

Komentari
0
Pošalji komentar
E0B uKg
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: