Svečanim defileom počeo Međunarodni studentski festival folklora

Izvor: NiskiPortal | 18-Jul-2018 | 16:13

SVEČANIM DEFILEOM I KONCERTOM SVIH ANSAMBALA OTVOREN 11. STUDENTSKI FESTIVAL FOLKLORA

Svečanim defileom Obrenovićevom ulicom, a zatim i koncertom na Letnjoj pozornici, u ponedeljak, 16. jula je i zvanično počeo Međunarodni studentski festival folklora, koji organizuje Studentski kulturni centar Niš. Narednih dana ansambli iz sedam zemalja sveta i Srbije, kroz igru će predstavljati svoju kulturu i tradiciju.

Od početka Obrenovićeve ulice, pa do Trga kralja Milana, veselu i šareno povorku folkloraca pratile su brojne Nišlije, koje nisu propustile priliku da se sa njima upoznaju i slikaju. Tokom šetnje plesači su više puta i zastali, kako bi okupljenim, znatiželjnim građanima prikazali delove igre koje su doneli iz svojih zemalja. 

Folklorci iz Bugarske, Bolivije, Grčke, Gruzije, Kine, Meksika i Srbije potom su se uputili ka Letnjoj pozornici, gde su se na zajedničkom koncertu, brojnoj publici predstavili svojom muzikom, folklorom i nošnjama. Svojim kolegama se na otvaranju nisu priključili Kostarikanci, jer su u Niš stigli kasnije, ali će od utorka svakako zaplesati sa njima.

„Želeli smo da publici predstavimo  različitost na sceni i sigurna sam da smo uspeli u tome. Letnja pozornica je prepuna Nišlija koje vole folklor. Na otvaranju smo priredili jednu nesvakidašnju atmosferu na ulicama Niša, ali sa sigurnošću mogu da najavim da će i zatvaranje biti veličanstveno, i da će duh koji smo uneli u naš grad ostati tu do sledeće godine i idućeg festivala“, kaže Dragana Petković, direktorka Studentskog kulturnog centra Niš. 

Festival je, zajedno sa direktorkom Studentskog kulturnog centra Niš, otvorila i Jelena Mitrovski, članica Gradskog veća. 

„Ovo je veoma značajan festival, divan kulturni događaj, koji na izuzetan način predsavlja naš identitet i bogatu kulturnu baštinu. Grad svakako prepoznaje značaj ovog festivala, a Niš je ovih dana prestonica folklora“, navodi ona. 

Inače, narednih dana gosti i domaćini imaće koncerte  u brojnim opštinama. U utorak, 17. jula, folklorci nastupaju u Ćupriji, Beloj Palanci i Vladičinom Hanu, u sredu 18. jula održaće se koncerti u Knjaževcu, Beloj Palanci i Vladičinom Hanu, dok su za četvrtak zakazani koncerti u Ražnju, Beloj Palanci, i takođe Vladičinom Hanu. Petak je rezervisan za Niš i Nišlije, gde će nakon završnog defilea Obrenovićevom ulicom svi ansambli zaigrati u Parku Svetog Save, a koncert će biti otvoren za sve ljubitelje folkora. 


 

Komentari
0
Pošalji komentar
QoO Zlw
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: