Tri nagrade za predstavu „Cveće male Ide“ na festivalu "Mali Joakim"

Izvor: Niški portal | 23-Oct-2018 | 08:29

Na Jedanaestom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade "Mali Joakim", koji se održavao u Užicu, odlukom stručnog žirija predstavi "Cveće male Ide" dodeljene su tri nagrade:

  1. Gran Pri "Mali Joakim" za najbolju predstavu u celini
  2. Nagrada "Mali Joakim" za režiju Mariji Krstić
  3. Nagrada "Mali Joakim" za glumačko ostvarenje Mirjani Đorđević za ulogu Male Ide

 

Žiri je zasedao u sastavu: mr Branko Popović, reditelj, Snežana Kovačević, kostimograf i Tanja Jovanović, glumica.

Po rečima kritičarke Festvala „Mali Joakim“ Nataše Gvozdenović, predstava „Cveće male Ide“ je „trijumvirat mašte, duhovitosti i edukacije“, dok glumci „igraju skladno, kao perfektno usklađen tim, svedeno, dajući jedni drugima prostor za igru i podršku.“

Odlukom selektora Borisa Todorovića u takmičarskom programu izvedeno je 7 predstava profesionalnih pozorišta iz: Lazarevca, Kruševca, Novog Pazara, Šapca, Pirota, Kragujevca i Niša.

Predstavu je režirala Marija Krstić, a uloge tumače: Mirjana Đorđević, Biljana Radenković, Aleksandra Pavlović, Stanislava Joković, Mladen Milojković i Srđan Miljković.

Svečana dodela nagrada je bila u ponedeljak, 22. oktobra u 18.00 časova u užičkom Narodnom pozorištu, koje je bilo organizator ovogodišnjeg festivala.

 

 

U prilogu: Kritka Nataše Gvozdenović koja se nalazi u Biltenu Festivala „Mali Joakim“ broj 7, na strani 6 (http://www.zajednicapozorista.org.rs/images/bilteni/11/bilten-07.pdf).

Trijumvirat mašte, duhovitosti i edukacije

Predstava „Cveće male Ide“  Pozorišta lutaka u Nišu u režiji Marije Krstić nastala je po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena. „Predstava 'Cveće male Ide' nastala je iz potrebe da se, kroz poznati sadržaj bajke, deci predstavi problem ljubomore“, stoji u programskoj knjižici festivala „Mali Joakim“.

Rediteljka u centar komada  stavlja Idinu ljubomoru na mlađeg brata koji je tek stigao na svet, ona umešno predstavu stvara u trijumviratu mašte, duhovitosti i edukacije. Stvara se na sceni jedan neobično maštovit svet, tako kreiran da vam je prosto drago da ste i vi kao publika njegov deo. Marija Krstić duboko je svesna edukativne uloge lutke kao posrednika između sveta dece i sveta odraslih, jer deca će pre poslušati lutku i poveriti joj se nego odraslom u velikom broju slučajeva. 

Dramaturškinja Jelena Popović jasno i pažljivo predstavlja odnose među likovima u kojima se prepliće više svetova: ovaj naš, ljudski, zatim floralni koji je u  dosluhu sa životinjskim ( stara lipa razgovara sa leptirima), a tu je i baštenski patuljak koji nam se obraća. Svi svetovi harmonično funkcionišu.

Ansambl u kojem su: Mirjana Đorđević, Biljana Radenković, Aleksandra Pavlović, Stanislava Joković, Mladen Milojković i Srđan Miljković igraju skladno, kao perfektno usklađen tim, svedeno, dajući jedni drugima prostor za igru i podršku. 

Irina Somborac koja je kreatorka lutaka, kostima i scenografije kreirala je  rafinirani i složeni svet koji priči daje okvir i bujnost. Muzika Tamare Ristić i Marka Miloševića daje tom svetu pravu intonaciju – uzbudljivu i čulnu u isti mah.

Sam cvetni bal doneo je  nešto od atmosfere romana „Začarani zamak“ Edit Nezbit  -   kompleksan i bujan  svet stvoren na sceni vešto budi asocijacije kod publike. 

Predstava „Cveće male Ide“ podseća nas na dragocenu i edukativnu ulogu lutke u najboljem smislu te reči. Podučava i poziva na uzbudljivu avanturu svog gledaoca.

 

 

 

 

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
3iC Qa6
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: