Tutankamonova grobnica krije dve tajne odaje

Izvor: Tanjug/rts | 18-Mar-2016 | 11:19

Arheolozi su putem posebnih uređaja ustanovili da postoji 90 odsto šanse da se u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru nalaze dve skrivene odaje, saopštile su egipatske vlasti.

Egipatski ministar za antikvitete i baštinu Mamduh el Damati izjavio je da su arheolozi skeniranjem grobnice otkrili dve do sada nepoznate prostorije koje najverovatnije sadrže metalne predmete i predmete organskog porekla.

„Preliminarni rezultati pokazuju da postoji 90 odsto šanse da se iza Tutankamonovg groba nalaze dve skrivene odaje. Postoji prazan prostor iza zida groba, ali ne u potpunosti prazan jer su detektovani predmeti metalnog i organskog porekla“, rekao je egipatski ministar i dodao da će se istraživanje nastaviti.

El Damati je ocenio da postoji mogućnost da se u tim prostorijama nalaze grobovi Tutankamonove porodice, dok su arheolozi ranije tvrdili da se unutar grobnice nalaze verovatno i posmrtni ostaci kraljice Nefertiti.

Arheolozi su skenirani grob kako bi dokazali svoju pretpostavku da se upravo tu nalazi počivalište kraljice Nefertiti, legendarne lepotice i supruge Tutankamonovog oca, čija mumija nikada nije pronađena.

Ministar je dodao da će rezultati biti analizirani u japanskim laboratorijama.

Tutankamon je bio pripadnik 18. dinastije, koja je Egiptom vladala od 1569. do 1315. godine pre nove ere.

Vladao je Egiptom deset godina. Faraon i njegovi preci bili su gotovo nepoznati arheolozima, dok 1922. u Dolini kraljeva, 500 kilometara južno od Kaira, nije otkrivena njegova netaknuta grobnica.

Komentari
0
Pošalji komentar
9Io dLI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: