U Bugarskoj obeležen Dan Evrope: Nastupali i niški simfoničari

Izvor: Niški portal | 10-May-2018 | 17:36

Dan Evrope, 9. maj, Republika Bugarska koja trenutno predsedava Evropskom Unijom, obeležava različitim kulturnim manifestacijama. Tako je organizovan i svečani koncert u jednoj od najvećih koncertnih dvorana na Balkanu, a koja se nalazi u Sofiji. Čast da nastupa zajedno sa muzičarima Sofijske sinfoniete i velikim horom sofijske filharmonije, imao je niški Simfonijski orkestar.

Foto: Ranko Ivković

Saradnja dva grada, Niša i Sofije, ogledala se i u zajedničkom nastupu niškog Simfonijskog orkestra, Sofijske sinfoniete i velikog hora sofijske filharmonije. Na sceni u jednoj od najvećih koncertnih dvorana na Balkanu bilo je oko 120 umetnika, a njih je predvodio dirigent Sivlen Simeonov. Kako su i sami organizatori koncerta rekli, kultura je ono što ujedinjuje dva naroda, te je tako ne čudi ovakva saradnja.

''Moto Sofije je pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Mislim da je to bolje i za nas i za vas i za Evropu. Ideja mi je da kulturom i iskustvom napravim korak za vaš brži ulazak u Evropsku uniju'', rekao je dirigent Svilen Simeonov.

Na programu se našla Simfonija broj 9 Ludviga Van Betovena, te i Oda radosti koju je ovaj slavni kompozitor uvrstio u četvrti stav Simfonije. Ta kompozozicija je i usvojena kao Evropska himna od strane Saveta Evrope 1972, godine.

Foto: Ranko Ivković

Niški simfoničari nisu krili zadovoljstvo zbog nastupa u Sofiji.

''Utisci su predivni. Saradnja sa kolegama iz Bugarske je bila divna i sve je prošlo kako treba. Nadam se da ćemo još sarađivati i da će to možda i postati tradicija'', izjavila je majstor na violini, Stanislava Alađozovski.

Inače, Dan Evrope obeležen je različitim kulturno-umetničkim dešavanjima u Bugarskoj, koja do jula meseca predsedava Evropskom unijom.

Komentari
0
Pošalji komentar
PsP 9sL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: