U EU info centru studenti se obučavali za obrazovni rad u prevenciji pušenja

Izvor: Niški portal | 31-Jan-2019 | 19:10

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Institut za javno zdravlje Niš, Centar za promociju zdravlja, Sekretarijat za omladinu i sport Grada Niša i Eu Info kutak organizovali su danas obuku studenata medicine i farmacije za samostalni zdravstveno-vaspitni rad u oblasti prevencije pušenja. Obuku je pohađalo 30 studenata i nakon ove obuke moći da sprovode edukaciju mladih u oblasti prevencije pušenja. Edukacije i radionice studentima su održali mr sci Čedomir Šagrić, doc dr Olivera Radulović i doc dr Roberta Marković iz Centara za promociju zdravlja i specijalni pedagog Ivana Vračkić iz Sekretarijata za omladinu i sport grada Niša.

“Jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u Srbiji je upotreba duvana”, kaže mr sci Čedomir Šagrić koji objašnjava da sobzirom da od sedam i po miliona stanovnika, dva i po miliona su aktivni, svakodnevni pušači onda smo suočeni sa velikim problemom . Iz korišćenja duvana prositiče veliki broj hroničnih bolesti koje odnose veliki broj života. Zbog toga je važna borba društva da se smanji broj pušača, ali je to dugotrajan proces i zhteva puno vremena i angažovanja”.

Pušenje prouzrokuje hiljadu smrti godišnje.

Rekreacija i bavljenje sportom praktično su nemogući ako je neko pušač, u duvanskom dimu ima više od 4000 jedinjenja od kojih se za najmanje 40 pouzdano zna da su uzročnici raka. Duvan stvara zavisnost. Kod većine pušača stvara se tolerancija na nikotin i samim tim se povećava broj popušenih cigareta da bi se ostvario željeni efekat. Pušači postaju fizički i psihički zavisni i po prestanku pušenja razvijaju apstinencijalni sindrom.samo su neki od podataka koji su mogli da se čuju u EU kutku gde je obuka studenata održana. 

On ističe da građani moraju da znaju da sve akcije koje se vode protiv upotrebe duvana nisu usmerene protiv njih lično već protiv pušenja.

“Šteta zbog upotrebe duvana je nemerljiva”, dodaje mr sci Čedomir Šagrić. “Ako u jednoj porodici imate dvoje, troje pušača, u situaciji gde mi imamo velika ekonomska opterećenja kao društvo, sama računica pokazuje koliki su ti ekonomski troškovi. Pre ekonomskih troškova su posledice koje su dramatične za svakog pojedinca iz tog razloga što ta serija supstanci koja se nalazi u duvanskom dimu bukvalno pogađa svaki sistem u organizmu”.

Šagrić dodaje da je jako zabrinjavajući podatak da je među pušačima sve više školske dece.

“Veliki je broj mladih učenika koji su u problemu, odnosno u bolesti zavisnosti kakva je korišćenje duvana, a to je 11 procenata. Ta slika je ista i kod dečaka o kod devojčica”.

Nakon donošenja Zakona o zabrani pušenja na nekim javnim mestima i u zatvorenom prostoru, broj pušača se smanjio ali se nakon dve godine taj broj vratio na prethodni nivo. Razloga toga je obesmišljavanje zakona koji se ne poštuje u dovoljnoj meri, a nedovoljno se i kontroliše njegovo poštovanje.

“Ako želimo da smanjimo broj pušača moramo da donesemo zakon koji će značiti zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorima, uključujući i kafiće i to, dokazano je, daje dobre rezultate. Druga stvar je povećanje akcize. Država zaradi puno para na podaji duvana, ali su troškovi lečenja posledica pušenja daleko i višetruko veći od tog iznosa”, rekao je specijalni pedagog Ivana Vračkić iz Sekretarijata za omladinu i sport grada Niša.

“U odnosu na evropske zemlje kod nas se ni zakoni ne primenjuju u određenoj meri i to mora da se pooštri. U Evropi je zabranjeno i pušenje na otvorenom prostoru. Postoje i druge aktivnosti kao što su pakle sa cigaretama sa zastrašujućim slikama, ali se sada odustalo pa se radi na tome da na paklama ne bude nikakvih oznaka, ali da u prodajnim objektima ne budu na vidljivom mestu”, objašnjava Ivana Vračkić.

Komentari
0
Pošalji komentar
Kb3 onY
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: