U Nišu počelo trodnevno Republičko takmičenje u kulinarstvu

Izvor: Niški portal | 13-Apr-2019 | 11:30

Ugostiteljsko-turistička škola u Nišu domaćin je 16. Republičkog takmičenja učenika četvrtog stepena ugostiteljsko-turističkih škola Srbije, obrazovnog profila kulinarski i ugostiteljski tehničar, zahvaljujući prošlogodišnjem osvojenom drugom mestu na Republičkom takmičenju u Beogradu. Republičko takmičenje je danas otvoreno, a završava se 14. aprila proglašenjem pobednika. Na takmičenju učestvuju učenici iz cele Srbije, a takmiče se u teorijskom i praktičnom delu.

“Za takmičenje se prijavilo 11 škola iz cele Srbije i 48 takmičara”, kaže Dragana Minčić, direktor Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu. “Ovo je veoma atraktivno takmičenje sobzirom da je reč o živim namirnicima i izuzetno je zahtevno jer traje dugo. Takmičenje u jednoj discipline traje i do tri i po sata”.

Praktični deo takmičenja se sastoji iz 4 takmičarskih disciplina, usluživanje na svečanom ručku – banketu za 6 osoba, priprema menija za svečani ručak – banket, za 6+1 osobu, pripremanje jela po izboru od ponuđenih namirnica za 2 osobe i pripremanje i dovršavanje jela pred gostom za 2 osobe.

“Takmičenje je vrlo kompleksno jer sadrži teorijski i praktični deo podrazumeva četiri discipline, usluživanje za svečani ručak, pripremu menia za svečani ručak, jelo po izboru od ponuđenih namirnica i završavanje jele pred gostom. Zanimljivo je da se sve radio d svežih namirnica”, kaže Marijana Andrić iz Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu. “Kod usluživanja i pripreme menija učenici služe prave goste, takmičari pripremaju meni za šest osoba i jedan meni za članove žirija koji rad ocenjuju”.

Ona dodaje da je ovo prilika da deca pokažu svu svoju kreativnost i inventivnost.

“U današnje vreme je kulinarstvo vrlo zahtevna i više nije dovoljno da jelo bude samo ukusno već i primamljevo na izgled. Pripreme su bile vrlo intenzivne jer smo se mesecima pripremali za ovo takmičenje”, dodaje Antić.

U okviru ove takmičarske discipline Priprema menija za svečani ručak učenici obrazovnog profila ugostiteljski tehničar , prema propozicijama takmičenja, poslužuju aperitive, crveno i belo buteljno vino i penušavo vino. Škola domaćin, što je u ovom slučaju Ugostiteljsko-turistička škola iz Niša, obezbeđuje goste za svaku školu. Gosti na svečanom ručku će biti predstavnici ugostiteljsko turističkih preduzeća gde naši učenici obavljaju praktičnu nastavu, predstavnici medija, predstavnici Školske uprave, Ministarstva.

Meni koji je će učenici pripremati je odabran od strane nastavnika kuvarstva i usluživanja na nivou Republike, na sastanku održanom povodom organizacije Republičkog takmičenja.

“Takmičari će sada pripremati i služiti punjena jaja a la „Cassino“, Velute potaž od Celera, File minjon na lovački način. Tu je i prilog od tri vrste variva :šargarepa, brokoli, krompir, kombinovana salata, svež kupus, krastavac, paradajz i savijača sa višnjama”, objašnjava Dragana Minčić.

U takmičarskoj disciplini Pripremanje jela po izboru od ponuđenih namirnica takmiči se jedan učenik obrazovnog profila kulinarski tehničar i priprema jelo za dve osobe od namirnica koje u prethodno utvrđene.

U takmičarskoj disciplini Pripremanje i dovršavanje jela pred gostom se takmiči jedan učenik obrazovnog profila ugostiteljski tehničar i priprema jelo za dve osobe. Učenici će se takmičiti u tranširanju pileta.

Komentari
0
Pošalji komentar
Rcv Z13
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: