U policijskoj akciji širom Srbije uhapšene dve osobe iz Niša

Izvor: Niški portal | 01-Mar-2017 | 13:18

U opsežnoj policijskoj akciji sprovednoj u više gradova Srbije, usmerenoj na sprečavanje i suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom uhapšene su 53 osobe i podnete su krivične prijave u redovnom postupku protiv 25 lica. 

U Nišu je policija uhapsila odgovorno lice akcionarskog preduzeća „Nišauto“ O.J. (63), zbog sumnje da je počinio produženo krvično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi. Sumnja se da je O.J, od početka 2011. do januara 2013. godine, iskorišćavanjem svog položaja, nenamenski potrošio 40.218.527,44 dinara, koji su bili deo uplaćenih novčanih sredstava po investicionom kreditu Fonda za razvoj, namenjeni rekonstrukciji i modernizaciji pogona za preradu voća, povrća i drveta. Na ime zaključenih ugovora sa Ministarstvom finansija i privrede, O.J. je, kako se sumnja, nenamenski utrošio 22.249.468,00 dinara, čime je stekao protivpravnu imovinsku korist za AP “Nišauto'” u ukupnom iznosu od 62.467.996,24 dinara.

Takođe, u Nišu je uhapšen i inspektor terenske kontrole filijale Vojvođanske banke u Nišu Z. S. (64), zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem. Sumnja se da je Z.S. aprila 2015. godine, kao klijent Vojvođanske banke, stvorio uslove za izvršenje krivičnog dela stavljajući na raspolaganje svoj dinarski tekući račun, A.A, protiv koga se već vodi istraga zbog ovog krivičnog dela, i potpisujući nalog za isplatu ”Vojvođanske banke”, omogućio mu da podigne u gotovini 235.000,00 dinara. Z.S. se sumnjiči i da je sa svog tekućeg računa, na bankomatu pomenute filijale u pet navrata podigao 115.000,00 dinara, kao nadoknadu za tako učinjenu uslugu, a sve prema prethodnom dogovoru sa A.A, koji je pre toga najpre razoročio sva dinarska sredstva sa štednog računa jednog klijenta.

Ova opsežna akcija policije sprovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Zaječaru, Nišu, Leskovcu i Pirotu, a osumnjičeni se terete da su, od 2005. godine do danas, izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, autonomne pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava u Jagodini i Lebanu i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.038.134.358,07 dinara, odnosno oko 10 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela pranje novca, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, pronevera, prevara, trgovina uticajem, primanje mita i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su osumnjičeni izvršenjem krivičnih dela naneli štetu budžetu Republike Srbije, budžetima grada Jagodine i opštine Lebane, Fondu za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodina, Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj Vojvodine, javnim preduzećima i više pravnih i fizičkih lica.

Komentari
0
Pošalji komentar
ahb 8Wj
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: