U svetu se polako zabranjuje upotreba bioNErazgradivih materijala. Starbaks ukida plastične slamčice

Izvor: NiškiPortal | 10-Jul-2018 | 08:24

Starbaks ukida plastične slamčice u svojim lokalima u roku od dve godine, uz obrazloženje da predstavljaju ekološku pretnju.

Starbaks je osnovan u Sijetlu, a u tom gradu je već stupila na snagu zabrana upotrebe plastičnih slamčica i pribora za jelo u barovima i restoranima i Sijetl je prvi veliki američki grad koji je to uradio.

Pet hiljada restorana u gradu od sada će morati da koristi opremu koja može ponovo da se upotrebi, ili može da ide na reciklažu, a vlasti su agresivno radile na tome da se smanji količina đubreta.

Cilj je da se do 2020. godine koristite samo slamčice napravljene od biorazgradivih materijala kao što su papir ili specijalni poklopci bez slamčica.

Zabrana plastičnih slamčica se sve više razmatra u SAD.

Dankin donats je u februaru odlučio da od 2020. godine iz svojih lokala ukloni šolje od polisterinske pene.

McDonald’s  je nedavno saopštio da će preći na papirne slamčice u Velikoj Britaniji i Irskoj do sledeće godine, a u pojedinim američkim restoranima ispituje alternativu za plastične slamčice.

Plastične slamčice su postale jedno od najistaknutijih pitanja u zaštiti životne sredine, a one čine tek četiri odsto plastičnog đubreta po broju komada, a po masi i znatno manje. Slamčice daju oko 2.000 tona od skoro devet miliona tona plastičnog otpada koji u vodama širom sveta završe svake godine.

U Velikoj Britaniji premijerka Tereza Mej je najavila u aprilu plan da se zabrani prodaja plastičnih slamčica, kašičica za mešanje i štapića za uši.

Komentari
0
Pošalji komentar
g1y poo
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: