Ubuduće u niškom Kliničkom centru operacije najtežih deformiteta kičme kod dece, o trošku države

Izvor: NiškiPortal | 29-Jun-2018 | 20:17

"Posle više od 5 godina neizvesnosti i strepnje, juče je uspešno okončan neophodan hirurški zahvat na kičmenom stubu moje ćerke Jane. Posle petočasovne operacije, prve te vrste obavljene u KC Niš, lekari kažu da je sve proteklo po planu. Jana se trenutno oseća dobro, a nadamo se da će i kompletan oporavak proteći u redu. Kroz ovaj dug put pratio nas je i doveo do kraja dr Dragoljub Živanović kome smo beskrajno zahvalni. Zahvaljujemo i celom operativnom timu na čelu sa dr Norbertom Venturom iz Barselone na uspešno obavljenom hirurškom zahvatu, kao i nadležnim državnim institucijama koje su prepoznale potrebu da spinalnu hirurgiju razvijaju i u Niškom kliničkom centru. Zahvaljujemo i porodici, rođacima, prijateljima, kolegama koji su nam svih ovih godina pružali podršku i pomoć i zajedno brinuli sa nama. Nadamo se da je tome došao kraj i da Jana kreće u kvalitetniji i zdraviji život u godinama koje su pred njom."

Goran Panajotović, otac operisane devojčice

(sadržaj je preuzet sa Facebook-a koji je javni sadržaj i kao takav se tretira. Namera preuzimanja ovog teksta je samo i jedino u najboljem kontekstu. Želimo brz i trajan oporavak devojčici i dalje uspehe navedenim lekarima) 

 

http://www.kcnis.rs

 

Niški Klinički centar je, zahvaljujući zalaganju Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od danas i zvanično postala referentna zdravstvena ustanova u ovom delu Srbije, u kojoj će ubuduće o trošku države, biti operisani najteži deformiteti kičme kod dece, čije lečenje u inostranstvu košta i više od sto hiljada evra. Prvu operaciju je, uz asistenciju lekara specijalista niškog Kliničkog centra, besplatno obavio gostujući, španski ortoped i spinalni hirurg, dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od oko 8 miliona dinara, finansiran je o trošku RFZO.

U planu je da, kako je rečeno prilikom potpisivanja protokola o saradnji Uprave KC Niš sa kompanijom „Medkomteh grup“ iz Barselone, španski hirurzi i ubuduće dolaze, edukuju i operišu zajedno sa niškim dečijim otropedima.

- Ovo je zaista velika i značajna stvar za našu ustanovu, ali pre svega za naše pacijente, jer će zahvaljujući državi, svi pacijenti sa ovakvim oblicima deformiteta kičmenog stuba, koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru sada moći da budu zbrinuti i operisani ovde potpuno besplatno, za razliku od ranijeg perioda, kada su u drugim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu za operaciju plaćali i do sto hiljada evra, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.- Ovo je još jedan dokaz da država brine o zdravlju svojih građana, a na nama je da i dalje činimo sve da unapređujemo i osavremenjujemo rad naše ustanove, dodao je direktor Radovanović.

www.kcnis.rs

 

I porodica uspešno operisane 17- godišnje pacijentkinje, izrazila je neizmernu zahvalnost državi za ovu pomoć i rešenje dugogodišnje agonije.

- Mi se godinama borimo sa ovim problemom, tako da smo dugo tragali za rešenjem, ali su sva bila preskupa, jer su u pojedinim zemljama za ovakvu operaciju tražili i preko sto hiljada evra, tako da se svim iskreno zahvaljujem na zalaganju i mogu da kažem da je moja ćerka dobro, oporavlja se i najbitnije, ponovo se smeje, rekao je Goran Panajotović, otac operisane pacijentkinje.

Da je operacija prošla bez komplikacija i da se nadaju brzom oporavku, potvrdilil su i lekari koji su obavili intervenciju.

- Zadovoljan sam uslovima u kojima sam radio sa svojim kolegama, jer kao neko ko se dugo bavi rešavanjem ovakvih zdravstvenih problema radio sam u mnogim bolnicama, a najbitnije je da je sve prošlo kako valja i nadamo se da što bržem oporavku pacijentkinje, istakao je španski hirurg, dr Norberto Ventura.
- Zaista mi je čast što sam imao prilike da radim sa iskusnim kolegom iz Španije i što ćemo tek sarađivati, jer svakako imamo jaku želju da se dalje edukujemo i učimo nove metode, a pomoć države u ovom slučaju je nemerljiva, veli dečiji hirurg KC Niš, prim.doc. dr Dragoljub Živanović, koje je asistirao prilikom operacije.

I direktorka Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju KC Niš, prof. dr Anđelka Slavković potvrdila je da je ovo veliki pomak za nju i njene kolege.

www.kcnis.rs
 

Iz španske kopmanije „Medkomteh grup“ najavljuju svaki vid pomoći za ubuduće.
- Drago mi je što polako širimo saradnju sa ustanovama u Srbiji i što na ovakav način uz pomoć Ministarstva zdravlja i države pomažemo pacijentima, a trudićemo se da učestvujemo što više u edukaciji i obuci naših lekara koji će raditi intervencije, naveo je Dragan Škrbić, direktor kompanije.

U planu je da u niškom Klničkom centru, uskoro bude operisano još nekoliko pacijenata sa teškim deformitetima kičmenog stuba.

Komentari
0
Pošalji komentar
VZj LXZ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: