Učenici iz Beograda u poseti ETŠ „MIJA STANIMIROVIĆ“ u Nišu

Izvor: Niški portal | 02-Apr-2019 | 15:11

Sadnice prijateljstva, kao znak važnosti očuvanja životne sredine

Organizacija „Nađi Raula“, VOS „Kreativno pero“ i ETŠ „Mija Stanimirović“ u saradnji sa JKP Medijana i radnim grupama za socijalna pitanja i humanitarne aktivnosti Kancelarije za mlade Grada Niša, koje su otvorene na inicijativu Gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, organizuju razmenu učenika ove škole iz Beograda i Niša.

„Cilj razmene je da se učenici međusobno upoznaju, druže, ali i da govore o zaštiti životne sredine. Oni će u to ime uz podršku JKP Medijana saditi i sadnice prijateljstva, odnosno sadnice određene vrste drveta. Na taj način će njihovo prijateljstvo i druženje opstati i kroz vreme koje dolazi“ – poručuju organizatori.

Učenici Gimnazije „Krativno pero“, njih 48 dolazi u petak, 5. aprila u Niš, oni će se tom prilikom upoznati sa svojim drugarima iz ETŠ „Mija Stanimirović“, dok će njihovi profesori moći da međusobno razmene iskustva. Uzvratna poseta učenika iz Niša i sađenje sadnica prijateljstva u Beogradu, zakazana je za 22. april 2019.

Ceo događaj je pokrenut na inicijativu Đorđa Ogrizovića, studenta Tehnološko metalurškog fakulteta u Beogradu i osnivačica Gimnazije „Kreativno pero“ iz Beograda, a sve sa željom da se promoviše zaštita životne sredine, ali i održivi razvoj.

„Važno je da znamo da smo planetu nasledili i da sutra naši potomci trebaju da je naslede od nas. Mi ćemo zasaditi simboličan broj sadnica u dvorištu škole iz Niša i Beograda, ali je to dovoljno da se mladi ljudi uče značaju održivog razvoja i ekologije u globalu. Prvi deo projekta su bila predavanja koje je mladi Đorđe Ogrizović održao u školama „Mija Stanimirović“ i „Kreativno pero“, a ovo je sada već drugi deo projekta, kada se učenici i realno upoznaju“ – poručuju organizatori i objašnjavaju nastanak radnih grupa Kancelarije za mlade: „Radne grupe Kancelarije za mlade oformljene su na ideju Gradonačelnika Niša Darka Bulatovića. Gradonačelnik je želeo da okupi mlade i talentovane ljude, ljude koji mogu da pomognu svom gradu i tako su nastale radne grupe vezane za skoro svaku sferu života“ – zaključuju organizatori.

Sadnji sadnica prijateljstva u petak u Nišu, prethodi prijem i podela ekoloških zahvalnica učesnicima razmene. Očekuje se da se na prijemu obrate direktori škola učesnica razmene, predstavnici JKP „Medijana“ i predstavnici Grada. Učenici iz Beograda će imati priliku i da se upoznaju sa istorijom Grada na Nišavi, a najbolji domaćini će im upravo biti učenici ove niške škole.

Komentari
0
Pošalji komentar
IjM Ow9
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: