Ujedinjene nacije,Mirovne misije i Vojska Srbije

Izvor: N.P. | 10-Apr-2016 | 18:17

    Organizacija ujedinjenih nacija (OUN) ili kraće Ujedinjene nacije (UN) je osnovana 1945. od strane 51 države.Njen zadatak je da pod parolom opšteg dobra i mira u svetu sprovodi međunarodno pravo,globalnu bezbednost i socijalnu jednakost.Već u 2011. ona ima 193 članice.Sedište Ujedinjenih nacija je u Njujorku i njena najpoznatija ličnost je generalni sekretar Ban Ki-Mun.Pored glavnog sedišta UN u Njujorku,postoji i Kancelarija Ujedinjenih Nacija u Ženevi kao evropsko sedište.

    

    Osnivači UN-a su verovali da organizacija treba da sprečava sukobe među narodima i da širi ideal kolektivne bezbednosti.Po završetku Drugog svetskog rata,nakon strahota i genocida koji su se dešavali,ovo je bila savršena ideja.U okviru programa UN-a, postoji Povelja Ujedinjenih nacija koja obavezuje sve na „univerzalno poštovanja svih, i pridržavanje ljudskim pravima“.

    Zamisao misije UN-a je ideologija.U praksi je to izgledalo drugačije,ponekad.Poznat je slučaj 2003. kada su SAD pokrenule invaziju na Irak uprkos protivljenju mnogih članica.Takođe je Izrael gotovo deceniju odbijao da ukloni naselja u pojasu Gaze. Neuspeh je i genocid u Ruandi 1994. koji se desio.Neuspeh je i to što se dogodio Srebrenički masakar 1995. uprkos poslatim holandskim vojnicima,njih 600...Neuspesi UN su i seksualna zlostavljanja koja su počinili mirovnjaci UN-a u pet zemalja,a u šesnaest ih je bilo u tom trenutku. Veliki neuspeh je i izgladnela Somalija kojoj nije dostavljena hrana...

    

    Naša zemlja je članica od 1.novembra 2000.

    Učešće u mirovnim operacijama je jedan od prioriteta R. Srbije u okviru UN. Naš aktivan doprinos na ovom planu realizuje se kroz učešće pripadnika Vojske Srbije i MUP-a u osam mirovnih operacija UN, od kojih je najveći broj angažovan u misiji u Libanu (UNIFIL). 

    R. Srbija se nalazi među prvih deset evropskih država po obimu učešća u mirovnim misijama UN. R. Srbija trenutno učestvuje u sledećim misijama UN: UNOCI (Obala Slonovače), MONUSCO (DR Kongo), UNMIL (Liberija), UNFICYP (Kipar), UNIFIL (Liban), UNTSO (Bliski Istok), MINUSCA (Centralnoafrička Republika) i MINUSTAH (Haiti).

     

    Tim Vojske Srbije za sanitetsku evakuaciju vazdušnim putem u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo je bio zadužen za sanitetsko obezbeđenje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna tokom njegove posete toj zemlji.

    

    Ovako su srpski mirovnjaci obeležili Dan žena u dalekoj Centralnoafričkoj Republici u mirovnoj operaciji UN (MINUSCA).

    

    Srpski mirovnjaci sanitetskog tima za evakuaciju vazdušnim putem (AMET) u multinacionalnoj operaciji UN u DR Kongo (MONUSCO).

    

    Ekipa Medija centra ODBRANA nedavno je boravila u poseti našim mirovnjacima u Centralnoafričkoj Republici. Pogledajte fotografije ove zemlje u objektivu našeg novinara Vladimira Vještića.

   

    Pukovnik docent dr Nebojša Đenić, angažovan kao glavni hirurg srpske vojne bolnice „Srbcon 2” u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija MINUSCA u Bangiju, glavnom gradu Centralnoafričke Republike, posle dve i po decenije uspešne karijere, tri mirovne misije i mnoštva profesionalnih iskušenja, prisećajući se svojih početaka u Đakovici, kao najveći budući izazov vidi edukaciju i pomoć mladim kolegama kako ne bi strepeli mogu li uspešno da zbrinu svakog povređenog, već kako bi bili osposobljeni da uspešno savladaju sve profesionalne izazove radeći u uslovima ograničenih resursa.

  

   U niškoj kasarni „ Knjaz Mihailo“ je održana svečanost povodom isprađaja kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija UNFICYP na Kipru. Tom prilikom, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović je komandiru voda koji se upućuje u mirovnu misiju kapetanu Bratislavu Antiću uručio zastavu Republike Srbije i tom prilikom mu poručio da uspešno komanduje poverenim vodom, predstavljajući Vojsku Srbije na najbolji mogući način.

  Redakcija Niškog Portala je istraživala ideologiju UN-a sa ciljem da se istakne učešće Vojske Srbije u mirovnim misijama.

  Redakcija Niškog Portala je koristila fotografije koje su objavljene na facebook-nalogu „Mirovne misije“.Zahvaljujemo se.Cilj je samo podrška i potreba da se još jednom ukaže na učešće naših vojnika u mirovnim misijama.

 Redakcija Niškog Portala

Komentari
0
Pošalji komentar
yqz Ya7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: