Uređuju se staze na planini Kalafat kod Niša

Izvor: Niški portal | 26-Feb-2019 | 09:51

Planinarsko društvo “Preslap” otpočelo je sa izvođenjem radnih akcija na uređivanju i obeležavanju planinarskih staza na planini Kalafat, severno od Niša, u neposrednoj okolini grada.

Ovim se Planinarsko društvo “Preslap” priprema za organizaciju dve velike planinarsko-rekerativno-edukativne akcije na Kalafatu, koje će se održati uz podršku Grada Niša. Najpre se 23.marta 2019.godine održava akcija od Knez Sela, preko izletišta Gradac, raskrsnice Sliva, vrha Kalafat, sa spuštanjem do Slive i manastira Sveti Jovan iznad Gornjeg Matejevca, potom usponom na Temeni vrh, i spuštanjem do crkve Svete Trojice (“Latinske crkve”) i sela Gornji Matejevac. Akcija “Konstantinovo raskršće” održaće se 2.juna 2019.godine, uoči slave grada Niša – Sveti car Konstantin i carica Jelena, i to na trasi od Donjeg Matejevca, preko crkve Svete Petke, spomenika na Čegru, Kamenice, ulaza u Srećkovo vrelo, i dalje ka Brenici, Humu, Humskoj čuki, brdu Vinik i naselju Branko Bjegović.

Prva radna akcija izvedena je u nedelju, 24.februara 2019.godine, na trasi od Knez Sela, do “Latinske crkve” i Gornjeg Matejevca. Dužina ove staze je 16 kilometara. Stazu je uređivalo i označavalo šestoro članica i članova Planinarskog društva “Preslap”. Prvi ozbiljniji posao ova grupa imala je na završnom usponu od Slive do vrha Kalafat, kada je trebalo ukloniti nekoliko stabala i poseći rastinje koje otežava kretanje planinara.

Znatno teži zadatak bio je probiti prilično uraslu stazu prema Temenom vrhu. Ovde je već mnogo više stabala i rastinja trebalo poseći i ukloniti. Par sati je utrošeno za deonicu kraću od jednog kilometra. Sada je ta deonica znatno prohodnija. Na stazi ka Temenom vrhu otpočelo se i sa postavljanjem oznaka, radi lakše orijentacije na ovoj deonici. Takođe je prilično gusta mreža oznaka postavljena i na delu od livade podno Temenog vrha, do puta koji iznad sela Kamenica vodi u atar Gornjeg Matejevca, ka “Latinskoj crkvi” i centru sela. 

Koliko su članice i članovi Plnainarskog društva “Preslap” bili povećeni ovom zadatku, govori i to da su u povratku, zadnju deonicu do sela Gornji Matejevac prešli po potpunom mraku. Planinasko društvo “Preslap” zahvalno je rukovodstvu grada Niša na podršci, i svakom svojom aktivnošću nastoji da poverenje grada i opravda. Kvalitetno uređene planinarske staze na Kalafatu od važnosti su i za sveukupnu promociju grada NIša i gradske opštine Pantelej, i razvoj rekreativnih aktivnosti i turističkih proizvoda.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
EsF xSK
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: