Večeras otvaranje Božićnog seoceta

Izvor: Niški portal | 08-Jan-2019 | 10:13

Večeras, drugog dana najvećeg praznika Božića u Nišu će biti otvoreno Medijanino božićno seoce. Radovi na postavljanju kućica, koje je obezbedila niška Turistička organizacija , su od ranog jutra u toku, kako bi sve bilo spremno za večarašnje otvaranje, nakon Božićnok koncerta koji se održava u Parohijskom domu.

Kako kaže predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić Medijanino Božićno seoce je jedna od niza manifestacija koje ova opština organizuje vezano za zimske praznične dane.

„Imali smo pre Nove godine Zimske dane na Medijani pod nazivom „ Za bebu više“, Deda Mrazovu kućicu u Svetosavskom parku , lomljenje česnice na Badnji dan koji smo organizovali u saradnji sa Eparhijom Niškom. U ovoj aktivnosti smo obezbedili česnicu tešku 100 kilograma , prečnika dva metr i u njoj je bilo tri dukata“ podseća Nebojša Kocić.

Posle dana pauze, kada su građani Niša u okviru svojih domova proslavljali Božić, niška opština Medijana organizuje Nišlijama nastavak slavljeničke manifestacije.

„Nastavak svih ovih događaja je Božićno seoce,koje će biti u delu našeg grada kod Sabornog hrama. Obuhvatiće Prijezdinu ulicu, Saborni hram i Trg 14. oktobar“ , kaže predsednik opštine Medijana i dodaje „. Taj deo grada smo već okitili. Biće veoma zanimljivih stvari koje ćemo ponuditi našim sugrađanima. Ovde ćemo služiti kuvani čaj, deliti kolače, a predvideli smo i niz drugih sadržaja“.

Ovo je , kako kaže Kocić pilot projekat i prvi put se organizuju praznične aktivnosti u centralnom delu grada kod Sabornog hrama.

„Nadamo se da će sve proteći u najboljem redu. Za narednu godinu planiramo i zatvaranje Prijezdine ulice, kako bi Niš dobio Božićni kutak, gde mogu da uživaju svi naši sugrađani“.

Veliki deo novogodišnjih i božićnih manifestacija dešava se u Svetosavskom parku. Gradska opština Medijana ovom novom manifestacijom pokušava da ravnomerno rasporedi svečarski duh i na ostale delove.

 „Trudićemo se da i ovaj deo grada oseti duh Božića i Nove godine . Medijanino božićno seoce trajaće od danas do 12. januara i to je nastavak božićne idile, do pred Srpsku Novu godinu. Nakon toga centar dešavanja se prebacuje ponovo u Svetosavski park, gde će biti doček Pravoslavne Nove godine.“

Praznici se ne završavaju dočekom Srpske Nove godine , jer ubrzo nakon toga sledi plivanje za Bogojavljanski krst. 

Za Božićno seoce gradska opština Medijana izdvojila je stotinak hiljada dinara i novac je potrošen na kićenje tog dela grada. Kako kaže Kocić Eparhija niška pomaže u jednom delu a učešće su uzeli i privrednici Grada. 

Večeras njegovo preosveštenstvo vladika Arsenije i predsednik opštine Medijana zvanično će otvoriti Medijanino Božićno seoce i predsednik opštine poziva sve sugrađane da dođu u što većem broju.

Komentari
0
Pošalji komentar
pnJ oJV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: