ZADUŠNICA: U poslednje vreme se slikaju sovre na komšike, pa vršu snimak uživo, uz komentar

Izvor: Niški portal | 03-Jun-2019 | 19:07
Mi smo se nasmejali do suza. Preporučujemo da pročitate.
Zahvaljujemo se na dozvoli da objavimo tekst. Ivana, hvala! 
Cilj je humor i osmeh na licima naših čitalaca. Samo to i ništa drugo!
Niški portal
 
Ivana Petrović i Niški portal
 
ZADUŠNICA: U poslednje vreme se slikaju sovre na komšike, pa vršu snimak uživo, uz komentar
 

Eve gu doblizuje se još jedna zadušnica. Pada se odma posle selske litije, u narodu poznatije ko "krsti", kad os'vne Spasovdan, letnja selska slava, a imamo gi ne zna im se broj, zimska krsna slava, letnji krsti, julski "Setevrači", kad se pravija sobor preko Maravu na omaleno brdašce...

 

 

    -  E, ovuj, zadušnicu, sad što će je, ona se pada ko kec na desetku, odma po Spasovdan. Pa si ostaviš sve po malko... od pečenje koje se pod obavezno užegne, pa ga ni kutriki neće obiđu. Ostaji se od baničku, a ona se dobrano zgletosala, a sirenje se ukiselilo, pa ko da je vurda a ne sirenje. Sitni kolači, naredeni u oveći oval. Ista smesa samo razni oblici. T'p zvezda, T'p mesec, što vikaše moja baba Marika... Bog dušu da vu prosti. Krastavice preteknule, pa će turimo najgoleme, onej semenjajke, da bude kamara po golema.

   -  Mislim se nešto d'l da turim i glavicu kupus?! Za petližani će izvinu i za papriku takođe. Ću turnem mlad lukac sa svema perica od pola metar, da činu kamaru, dabome. Slani rolati i kiflice obavezno, što su ni ostanuli od Spadovoga dne. Isna se zgletavilo sve, al grdno, pal sve će toj završi u pomijačku. Bitno da ga ima na broj, kolko da me ne skroziraju žene, koje mi fali na sovru.

U poslednji vreme su počele da slikaju sovre na komšike pa č'k i da vršu snimak uživo uz obavezan komentar: Mori, varena jajca neje ponela, bitno turila ovija rutavi kompiri.

    - Do jučer nesmo znali kvo je toj Kivi a s'd se bez njega ne važe trpeze. Jeli smo gi ne guleni, dokle ni ne rekoše da se ljupu.

    - Pal grdno, ko kiselo krastavče.

U Lindu su oko zadušnicu konstantno KAKI Jabike li su, Dunje li su... uglavnom na akciju su. Skakosale se da Bog da, do toj smo došli.

    - Neke domaćice što su odripile ko Tojaga od guzicu. One nosiv Lubenčiki i Ananas.

    - Lubenče aj nekako, isečev, ama s Ananas kuburu.

    - Na nas ni tetka uvek razdade onuj cvećku od vr i ubeđuje ne da se i toj jede.

Ostali deo ploda natrupi sas sekirče i takoj iskrspaštani delovi razdava na žene dokle vu se sok od Ananas sliva niz podlaktice. Aa neće ona da kupi Ananas u kazervu, kakvo. Mora da liči sovru plod, sa svem onej rapave korubajke ko reptili iz doba Jure i kitka na vr ko šešir na Isidoru Bjelucu.

Kad odplaču pokojnika toj što su vežbale cel noć, lele mamo, tugo tato... ŽENE zauzimaju veoma lascivne položaje iz KAMASUTRE ne li bi dovatile od sve da turu u plastičnu kesu da razdadev za mamu.

Sve su furtom obučene u sintetičke trenerke, a noge debele pa varnice samo sevaju u Bermudski trougao. Ko da je Nova Godina. To šljašti groblje.

    - Idemo veselo : Nova Godina kuca na vratima, čaše gore svi....

    - Života mi, nosim se mišlju da snimam ovej domaćičetine snovednute nad grob u veoma zahtevnu KAMASUTRA  pozu.

Kad činiv adet razletiv se po prve zadušnicu jel tam je akcija i red je ko na otvaranje u LINDU. Za jednu svećicu dobiješ vrhunski ketering i plus positnicu da si poneseš. Hrana ima u izobilju a korov još više.

    - Samo ni faliv lijane pa da Tarzan dođe porodično na zadušnicu.

    - A pop... on će se već nekako snaći...

 

 

Ivana Petrović, reč autora za Niški portal 

Zovem se Ivana Petrović. Rođena sam i živim u selu nadomak Leskovca. Guberevac je moja ljubav i neiscrpna inspiracija. Pišem pretežno na prizrensko timočkom dijalektu sa primesama lokalizama koje svaka mikro sredina ima. Upravo je dijalekat ono što je privuklo pažnju čitaocima.

Ivana Petrović 

Leskovačka NOVA NAŠA REČ je prva počela sa objavom mojih crtica.

Potom je usledila knjiga pod nazivom "JEZIČARA", na dijalektu i sa obaveznim rečnikom na kraju.

Ne pišem isključivo humorističke tekstove. Priče o prohujalim vremenima i zaboravljenim običajima gode čitaocu isto koliko i zdrav južnjački humor, bez vulgarnosti, politike i svega onog što danas opterećuje prosečnog građanina naše Srbije.

Prošlog avgusta je priča o mom letovanju zasmejala Srbiju, a Boga mi i dobar deo Crne Gore i Grčke. Žena blic je objavila na svom portalu, a na radiu S je čitana. U Ćupriji su deca imala predstavu po ovom kratkom tekstu, a na daskama Leskovačkog pozorišta biće postavljena monodrama po tekstu iz knjige.

Komentari
0
Pošalji komentar
XCb tZi
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: