Započnite biznis sa solarnim panelima. Maroko ima energanu koja može da snabde energijom grad od 2 miliona

Izvor: N1 | 11-Jan-2017 | 09:53

Započnite biznis sa solarnim panelima. Maroko ima energanu koja može da snabde energijom grad od 2 miliona

Analize pokazuju da će za manje od 10 godina cena solarne energije biti jeftinija od one koju dobijamo od uglja.

U Maroku gde imaju samo Sunce i pesak, kako kažu, napravljena je solarna energana, najveća na svetu. Zakrivljena ogledala imaju površinu od oko milion i po kvadratnih metara, a u cilju da steknemo osećaj tih odnosa, poredimo tu površinu sa 200 fudbalskih igrališta. Ogromna je to površina, ali ona može da proizvede toliko električne energije da snabde grad od 2 miliona stanovnika. Ovo je zajednički projekat saudijskog konglomerata ACWA, marokanske agencije za solarnu energiju i EU.

Marokanski kralj misli da je ovo projekat budućnosti i da bi svi trebalo da se okreću iskorišćenju obnovljivih izvora energije ( sunce, voda, vetar, bioenergija).

U Čileu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima već sada solarna energija košta manje od 3 centa za kWh, odnosno oko 3.5 dinara. Podsetimo, cena kWh struje za domaćinstva u Srbiji, trenutno je bez poreza 6,6 dinara. To ispadne oko duplo jeftinije nego kod nas.

Korišćenjem obnovljivih izvora energije čini se opšte dobro. Započinjanjem biznisa sa solarnim panelima u Srbiji može takođe da bude dobro.

Zahvaljujemo se izvoru vesti koji je bio inspiracija , N1

Komentari
0
Pošalji komentar
PHw WDT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: