Završena lokalna runda EBEC inženjerskog takmičenja na Elektronskom fakultetu

Izvor: Niški portal & BEST | 26-Dec-2018 | 22:27

 

 

Jedanaesti po redu EBEC Local održan je od  21. do 23. decembra, u svečanoj sali StartUp Centra na Elektronskom fakultetu.

Uvodnu reč imala je Anđela Stojanović, odgovorna za medije tokom takmičenja, a zatim su redom govorili Nikola Stanisavljević, predsednik lokalne BEST grupe, Damjan Denić koji je bio glavni organizator, a na kraju je izašao pred takmičare i Nemanja Aćimov, tj. Topic Responsible.

 

 

 

Nakon svečanog otvaranja, počela je preliminarna runda.

U preliminarnoj rundi, u kategoriji Case Study, takmičari su istraživali najbolje moguće rešenje za toalet u ruralnim i siromašnim predelima. Sa druge strane, u Team Design kategoriji, takmičari su pravili model jedrilice od stiropora koja je trebalo da preleti makar 3,5m.

 

Pobednik studije slučaja preliminarne runde bila je ekipa SICEF sa osvojenih 78 dodatnih poena, dok je pobedu u Team Design-u odneo EESTEC sa osvojenih 86 dodatnih poena.

 

Za odabir pobednika u ovoj rundi bio je zadužen tročlani žiri, i to:

Damir Husejn, alumni član LBG Nis, Danijela Nikolić, član LBG Nis i Regional Adviser i Dušan Branković, FR borda i glavni organizator prošlogodišnje balkanske runde EBEC-a.

Drugog dana takmičenja, učesnici su ušli u glavni deo događaja. Izrada zadataka odvijala se u prostorijma Elektronskog fakulteta i StartUp Centra i trajala je 7 sati. Glavni zadatak Team Design-a bio je napraviti hidroelektranu sa kanisterima koji bi predstavljali gornji i donji vodostaj. Nakon nekoliko sati rada, timovima je stiglo obaveštenje od ,,kompanija” koje je glasilo da se te hidroelektrane moraju koristiti kao dopune solarnim panelima u lošim vremenskim uslovima. Tako su timovi morali da osiguraju svoj dinamo, odnosno elektrogenerator od vlage. Ultimativni cilj im je bio da upale LED sijalicu povezanu sa dinamom. Što se tiče kategorije studije slučaja, njihov zadatak bio je da osmisle metro u Beogradu sa svime što ulazi u samu njegovu konstrukciju. ,,kompanije” su i ovde poslale obaveštenje da metro mora da ima  mogućnost korišćenja i u vidu atomskog skloništa, što znači da bi trebalo da poseduje prostorije sa rezervama hrane, toalete, filtere za vazduh i sve ostalo potrebno za preživljavanje u kriznim situacijama.

 U nedelju, trećeg dana takmičenja, učesnici su imali dva sata da dorade ili preprave svoje radove, a nakon toga usledila je prezentacija istih pred tročlani žiri.

Ovoga puta, u žiriju su se našli Danijel Danković, profesor Elektronskog Fakulteta, Nemanja Petrašinović, finalista EBEC-a 2017 u Brnu i Strahinja Mijajlović iz kompanije APEX SQL.

Prvo mesto u kategoriji Case Study odneo je tim ,,ePossible”, dok je drugo mesto pripalo timu ,,KSGN”, a na trećoj poziciji našao se ,,SICEF”.
Što se tiče kategorije Team Design, prvo mesto pripalo je ekipi ,,EESTEC”, drugo mesto ,,SICEF Resolver”, zatim je usledio tim pod nazivom ,,MKRI design team” i na četvrtoj poziciji našli su se ,,Slavic Wolves”.

Pobednički timovi će se maja meseca pojaviti na balkansku rundu EBEC-a koja će biti održana u Novom Sadu. Pored plasmana na EBEC Balkan, takmičari su dobili i karte za reprizu Nove godine u restoranu ,,Vidikovac” koji je ujedno i partner EBEC-a,ali i USB memorije od strane organizacionog tima EBEC.

Za sve učesnike, NS Pro group obezbedio je vaučere za učenje stranih jezika.

Na samom kraju događaja, takmičarima se još jedanput obratio Damjan Denić, zahvalivši im se i pozvavši ih da učestvuju i sledeće godine. Time je završena lokalna runda EBEC inženjerskog takmičenja.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
ocn zE7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: