Završeni su "Dani nasleđa u Nišu"

Izvor: Niški portal | 27-Mar-2017 | 08:55

“Dani nasleđa u Nišu“, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i Fondacije arhitekta Aleksandar Radović su završeni i dodeljeno je „Priznanje arhtekta Aleksandar Radović 2017“.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš i Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović, organizovali su "Dane nasleđa u Nišu", 24. i 25. marta 2017. godine. Skup obuhvata promocije najvrednijih ostvarenja (publikacije, izložbe) i realizovanih projekata iz zemlje i regiona, u oblasti zaštite nasleđa.

„Dani nasleđa u Nišu“ su okupili stručnjake iz Srbije, Bugarske, Hrvatske i Republike Srpske, u Barutani br. 4, u Tvrđavi, a skup je otvoren sesijom sa simboličnim nazivom „Naše nasleđe“.

    

Predstavljena je knjiga „Toplička episkopija“ koja govori o najstarijoj srpskoj crkvenoj istoriji, autora Radoja Kostića.

Kraljevo i okolina su predstavljeni monografijom „Kraljevo – jedan srpski topos“, Gordane Gavrić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Sima Žikić, književni sveštenik, veroučitelj, slikar i učitelj crtanja, predstavljen je kroz izložbu „Sima Žikić – hroničar svog vremena“ autora Milene Milošević Micić.

„Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941“ je knjiga autora Dejana Ristića, nekadašnjeg upravnika nacionalne biblioteke i istoričara i autor je sam predstavio uz dokumentarac „Sećanja iz pepela“.

    

Drugi dan skupa je bio posvećen drugom broju Glasnika za zaštitu spomenika kulture Niš – „Stubovi baštine“, a predstavili su se i gosti iz Hrvatske.

Četvrtu sesiju „Tvrđave u fokusu“ otvorio je gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović. Govorilo se ne samo o niškoj Tvrđavi, već i o Pirotskoj tvrđavi, Tvrđavi Fetislam u Kladovu, Beogradskoj i Petrovaradinskoj.

    

Završna sesija je bila posvećena prijateljima nasleđa- organizacijama koje pomažu njegovo očuvanje i nekim projektima na kojima se radi u svrhu istog: Erika Kuenne, ataše za kulturu Ambasade SAD u Srbiji, представила је „Ambassadors Fund for Cultural Preservation, Serbia“ …

izvor fotografija: fondar.rs

 

Komentari
0
Pošalji komentar
mou 9xe
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: