Zbirke za malu maturu u knjižarama

Izvor: Niški portal | 30-Jan-2019 | 12:33

Ono što najviše interesuje osmake je kada će u knjižarama moći da se kupe zbirke iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa iz kojih će se pripremati za polaganje završnog ispita ili male mature.

“Od subote, 26,. Januara zbirke su u prodaji. Što se tiče nekih novina za maturski ispit rano je govoriti, čekamo da se završi plan upisa na osnovu koga kasnije izađe konkurs za sve obrazovne profile širom zemlje i na osnovu toga se učenici, roditelji stručni saradnici, razredne starešine, a na osnovu poslovne orijentacije, odlučuju za obrazovne prifile koje će sadašnji učenici osmog razreda upisati naredne 2019/20. Godine” - kaže Dragan Gejo načelnik Školske uprave Niš.

Svaka zbirka sadrži po 450 zadataka, koji su raspoređeni na osnovni, srednji i napredni nivo. U odnosu na prošlogodišnje zbirke promenjena je petina zadataka i 40 odsto pitanja je sa osnovnog nivoa, a po 30 odsto sa sa srednjeg i naprednog nivoa. Na kraju zbirki nalaze se rešenja.

Sve tri zbirke zajedno koštaju 670 dinara.

Pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 300 dinara, zbirka za matematiku 190 dinara, a kombinovana zbirka 180 dinara.

“Osnovni zadatak zbirki je da đacima približi model zadataka, koji će se naći na završnom ispitu u junu, i da im omogući da samostalno vežbaju i proveravaju svoje znanje”, kažu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji je zajedno sa “Prosvetnim pregledom” izdao zbirke.

Prva provera znanja učenika osmog razreda za polaganje završnog ispita biće organizovana 13. i 14. aprila. Prvog dana osmaci će polagati marematiku, a drugog dana srpski i kombinovani test koji obuhvata pitanja iz biologije, hemije, fizike, geografije i istorije.

Završni ispit ili mala matura ove godine će biti organizovana u matičnim osnovnim školama 18,19. i 20. juna. Prvog dana se polaže test iz srpskog jezika, drugogdana test iz matematike, a trećeg kombinovani test.

Komentari
0
Pošalji komentar
Q1l jZh
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: