„IT- šansa za sve“

Izvor: NiškiPortal | 27-Apr-2017 | 18:18

Niški klaster naprednih tehnologija, zajedno sa Razvojnom agencijom Srbije i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ), uručio je diplome polaznicima IT Klaster akademije u okvoru projekta „IT – šansa za sve".

Akademiju je uspešno završilo 23 od 24 polaznika, a posao dobilo njih 10-oro.

„Predavanja sam imao pet meseci i radilo se intezivno. Praksa je počela krajem obuke pa se taj vremenski period sveo na sedam meseci. Praksa je ono što nama nedostaje. Imali smo projekte na kojima smo radili i ja sam zadovoljan onim što sam naučio- timski rad koji meni više leži“, kaže Petar Begović jedan od polaznika akademije.

  

Ovo je drugi ciklus prekvalifikacija za popunu radnih mesta u IT industriji koji se održava u Nišu. Odaziv polaznika, ali i firmi je veliki iz kruga u krug pa i ne čudi što postoji interesovanje za njihovim angažovanjem.

„Imali su vrlo aktivnu praksu i predavanje. Bili su zainteresovani na radu na projektu. Potrebno je da se trude i dalje se usavršavaju u IT-ju, i neće biti problema sa poslom. Mi imamo velike planove i planiramo da zaposlimo nekoliko njih“, rekao je Nenad Mladenović vlasnik jedne od kompanija u kojoj je rađena praktična obuka.

Pre par dana počela je i treća generacija polaznika. Rukovodeći se iskustvom prve dve grupe, primećeno je šta bi trebalo korigovati, a šta dodati u obuci. Očekivanja su da će nova grupa biti bolja od prethodne dve.

„Akademija je stvorena tako što smo pitali firme šta im je potrebno, napravili smo program sa njihovim potrebama, pozvali predavače i odabrali polaznike. Pet meseci obuke i tri prakse su morali da prođu“, dodaje Goran Mladenović NiKAT akademija.

IT Klaster akademija je od oktobra prošle, do aprila 2017. godine, osposobila nezaposlene mlade za rad u IT sektoru. Tokom pet meseci obuke, uz nastavni program usklađen sa potrebama poslodavca i praktičan rad u kompanijama, polaznici su dobili mogućnost da ovladaju znanjima i veštinama potrebnim da pronađu posao u kreativnoj i dobro plaćenoj industriji. Od ukupno 23 polaznika, njih 10-oro je dobilo ponude za posao ili je već potpisalo ugovore o radnom angažovanju u niškim firmama.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
vvH Y44
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: